Vježba "Pula 2017" u akvatoriju pulske luke

Vježba "Pula 2017" u akvatoriju pulske luke

Interventne službe spremne za iznenadne havarije.

Javno-pokazna vježba "Pula 2017" održana je 1.06.2017 g. u akvatoriju pulske luke. Vježba u kojoj su sudjelovale sve operativne službe na moru imala je za cilj pokazati meritorno donošenje odluka u slučaju havarije, odnosno nezgode, koordiniranje službi pri spašavanju unesrećenih, čišćenje izlivenih ugljikovodika na moru te provjera sposobnosti zajedničkog djelovanja, odnosno koordinacije interventnih timova nadležnih službi.

Pored članova Županijskog operativnog centra Istarske županije, u vježbi su sudjelovali djelatnici Lučke kapetanije Pula, postaje Pomorske policije Pula, Obalne straže, Vatrogasne zajednice Istarske županije, JVP Pula i Rovinj , Lučke uprave Pula te trgovačkog društva Dezinsekcija iz Rijeke i Tehnomont iz Pule.

Vježba je simulirana u realnom prostoru i realnim aktivnostima, ali ne i u realnom vremenu, a riječ je bila o nevolji na motornom brodu Ulika, u ovom slučaju koji je poslao poziv da je u nevolji jer je došlo do eksplozije i požara, a posljedično i do istjecanja pogonskog goriva. Nitko od posade i 10 putnika nije ozljeđen, ali su po zapovijedi intervenirali lučka kapetanija, MUP, postaja pomorske policije da bi vlastitim plovilom osigurala područje incidenta. Potom se poziva Županijski vatrogasni operativni centar Istarske županije koji na mjesto incidenta uputio plovila za gađenje požara i evakuaciju putnika (plovilima Tehnomonta i JVP-a Rovinj), dok se gorivo koje je isteklo u more putem Županijskog operativnog centra, počinje sanirati po propisanom Planu intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Istarskoj županiji. Interventnim jedinicama na moru se pridružio i brod Obalne straže na kojem se nalazi i interventni vatrogasni tim s opremom za sprečavanje onečišćenja mora ugljikovodicima te brod Dezinsekcije opremljen disperzantima. Brod Obalne straže pomoću plutajućih brana ograničava širenje onečišćenja i pomoću skimera čisti more, dok plovilo ECO i disperzantima tretira površinu mora izvan brane.

Po provedenoj vježbi, svi sudionici izrazili su zadovoljstvo viđenim, jer se još jednom pokazalo da su sve snage kojima raspolaže Istarska županija u slučaju havarije spremne promptno i efikasno odgovoriti postavljenim zadacima.

Galerija fotografija