U Dubrovniku održana 2. Skupština Platforme HŽG

U Dubrovniku održana 2. Skupština Platforme HŽG

U Dubrovniku je  20. travnja 2018., održana 2. sjednica Skupštine Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa. Skupštinu je vodio g. Denis Stipanov, predstavnik Istarske županije.

Pozdravni govor je uputio i Gradonačelnik Grada Dubrovnika g. Mato Franković, koji je u svom govoru istaknuo pozitivnu ulogu Platforme HŽG kao krovne udruge djelatnika koje se bave sustavom civilne zaštite.

Skupštini je  nazočio i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Dragan Lozančić.

Obraćajući se nazočnima, ravnatelj Lozančić osvrnuo se na stanje sustava civilne zaštite, naglasivši kako se osobno uvjerio u sposobnost i profesionalnost operativnih snaga sustava na terenu. Istakao je važnost sustava u konceptu strategije nacionalne sigurnosti i sustava domovinske sigurnosti gdje je civilna zaštita prepoznata kao jedan od stupova domovinske sigurnosti. Upravo to smatra dobrom podlogom za određivanje daljnjeg smjera razvoja sustava, koji bi imao za cilj izgraditi otpornu i kapacitiranu lokalnu zajednicu, sposobnu odgovoriti na velike nesreće i katastrofe.

Ravnatelj Lozančić smatra Platformu hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa jednim od strateških partnera i važnim faktorom povezivanja državne razine s lokalnim potencijalima.

Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa osnovana je 2013. godine u Zadru, kao udruga za opće dobro. Ciljevi Platforme su povezivanje, koordiniranje, osnaživanje i zajedničko djelovanje članica radi bolje međusobne suradnje, lakše razmjene iskustava, ideja, zajedničkih projekata i aktivnosti te međusobne podrške i praktične pomoći u prevenciji i smanjenju rizika od katastrofa i odgovoru na katastrofe.

Skupštinari su odabrali za domaćina slijedeće Skupštine Splitsko-dalmatinsku županiju, koja bi se trebala održati početkom listopada mjeseca 2018 godine.

Galerija fotografija