Pazin - Održana 10. sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije

Pazin -  Održana 10. sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije

Stožer civilne zaštite Istarske županije održao je u utorak, 13. studenog 2018. g. u Velikoj vijećnici Grada Pazina zajedničku sjednicu u vezi pripreme za Provedbu mjera civilne zaštite u slučaju zimskih uvjeta na području Istarske županije.

Sjednici su, osim članova Stožera CZ IŽ, prisustvovali predstavnici gradova IŽ, načelnici gradskih Stožera civilne zaštite IŽ, MUP-a PU Istarske, Istarske ceste d.o.o. Pula, Vatrogasne zajednice Istarske županije, komunalne službe gradova IŽ, Ceste d.o.o. Pula, Županijska uprava za ceste, Istarske ceste d.o.o. Pula, Bina - Istra, Hak-auto klub Pula-Rovinj, HEP, ODS d.o.o., Elektroistra Pula.

Nakon uvodne riječi načelnika županijskog Stožera CZ Dina Kozlevca, te nakon rasprave i podnijetih izvješća subjekata iz sustava civilne zaštite usvojeni su sljedeći zaključci:

  1. Na području Istarske županije djeluje sustav zaštite od ekstremnih zimskih uvjeta te su poduzete organizacijske i tehničke mjere koje osiguravaju normalan život i rad građana.
  2. Sve pravne osobe - subjekti Istarske županije zaduženi i odgovorni za organizaciju i provedbu mjera civilne zaštite u zimskim uvjetima poduzeli su sve potrebne organizacijske mjere i pripremili se za zimske uvjete.
  3. Građani Istarske županije će o mogućim problemima s vremenskim nepogodama biti informirani putem sredstava javnog priopćavanja. Pozivaju se građani na strpljenje u ekstremnim zimskim uvjetima, da se pridržavaju mjera koje nalažu žurne službe i čelnici općina, gradova i županije. Posebno se pozivaju građani da provode obvezu održavanja čistim površine uz stambene objekte od snijega i leda prema odlukama o komunalnom redu općina i gradova.
  4. U provedbenom dijelu u zimskom periodu potrebno je provoditi zadaće po planovima te i dalje razvijati međusobnu razmjenu informacija i hitno postupati u izvanrednim slučajevima.
  5. Kod mogućih ekstremnih zimskih nepogoda (snijega i poledice) moguće je očekivati u samom početku probleme u prohodnosti prometnica do vremena potrebnog za podizanje cijelog sustava zimskih službi i vremena potrebnog za prolazak svim prometnicama. Prometnice će se čistiti po planskim prioritetima s ciljem da sve prometnice na području Županije u što kraćem vremenu budu prohodne.
  6. Savjet za građane:
    a) Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova stambenih i drugih objekta vlasnici su dužni ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi).
    b) Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih putova ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.

Galerija fotografija