Prilagodba sustava civilne zaštite Istarske županije klimatskim promjenama - potrebe današnjice izazov budućnosti?

Prilagodba sustava civilne zaštite Istarske županije klimatskim promjenama - potrebe današnjice izazov budućnosti?

Povodom Dana civilne zaštite Republike Hrvatske i Međunarodnog  dana civilne zaštite koji se svake godine obilježava 01. ožujka, Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije, Vatrogasna zajednica Istarske županije i Stožer civilne zaštite Istarske županije organizirali su u utorak, 25. ožujka 2020. g. Stručni skup "Prilagodba sustava civilne zaštite Istarske županije klimatskim promjenama- potrebe današnjice izazov budućnosti?", a održan je na Fakultetu ekonomije i turizma Dr."Mijo Mirković" - Sveučilište "Jurja Dobrile" u Puli.

Skup je otvorio dr.sc. Mirko Radolović, službenik koji privremeno obavlja poslove pročelnika u Upravnom odjelu za održivi razvoj IŽ.

Nakon izlaganja dr. sc. Ivan Gà¼ttler, voditelja Odjela za klimatsko modeliranje,
praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju, Državni zavod za zaštitu prirode - DZZP, dr. sc. Josip Rubinić; Sveučilište u Rijeci, Građevinski fakultet, Bruna Kostelića, voditelja Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša pri Upravnom odjelu za održivi razvoj IŽ, Dina Kozlevca, Županijskog vatrogasnog zapovjednika, ujedno i načelnika Stožera CZ IŽ i Denisa Stipanova, voditeljA Službe CZ VZIŽ prihvaćeni su sljedeći zaključci:

  • Na čitavom području Hrvatske nastavlja se trend porasta temperature
  • Promjene u količini oborine su prostorno i vremenski varijabilnije no jasan je signal smanjenja ljetnih količina oborine.
  • U ostatku 21. stoljeća očekujemo nastavak klimatskih promjena, ovisno o razvoju emisija i koncentracija stakleničkih plinova.
  • Klimatske promjene u večini slučajeva negativno utječu na već postojeće rizike.
  • Svi nivoi društva, uprave i gospodarstva su potrebni sudionici u aktivnostima prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena.
  • Važna uloga DHMZ-a u narednom razdoblju: jačati nacionalne sustave za motrenje i praćenje stanja atmosfere te jačati i razvijati sustave za prognozu vremena i projekcije klime.

Galerija fotografija