17. sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije - zapisnik

17. sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije - zapisnik

Temeljem članka 5. i 16. Zakona o sustavu civilne zaštite ("Narodne novine" broj 82/15, 118/18), sazvana je 17. sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije. Sjednica je održana u Puli, u ponedjeljak 2. ožujka 2020. godine s početkom u 11,30  sati u sali za sastanke Istarske županije (Flanatička 29, Pula) uz predložen

DNEVNI RED:

1. Koordinacija aktivnosti Stožera civilne zaštite Istarske županije

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac zahvalio je svima na odazivu i dobroj komunikaciji te je izvijestio kako je trenutno dogovor i prijedlog da se redovite konferencije za novinare vezane uz problematiku koronavirusa više ne održavaju svakodnevno već po ukazanoj potrebi. Svaka informacija može redovito biti proslijeđena i kao priopćenje, po potrebi.

Dr. Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije također je zahvalio kolegama na kvalitetnoj komunikaciji i suradnji, osobito Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, Nastavnom zavodu za hitnu medicinu te Istarskim domovima zdravlja. Informacije su dostupne i komunikacija je kvalitetna, zaključio je.

Tijekom vikenda, izvijestio je nije bilo novih sumnjivih slučajeva u koronavirus. Posljednji put je jedna osoba hospitalizirana u petak, a nalaz je bio negativan. Nakon toga nisu slani uzorci, jer nije bilo potrebe.

Upute za prevenciju širenja koronavirusa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a poslana su u Studentski centar te posebno ugostiteljsko-turističkom sektoru i hotelijerskim kućama.

Turistički sektor u manjoj mjeri, ali ipak da bilježi prve otkaze predbilježenih dolazaka, što je neminovnost, i to osobito iz sjeverne Italije. 

U petak je ZZJZIŽ dao naputak za dezinfekciju kontejnera, u kojima putnike kontroliraju inspektori na trima graničnim prijelazima, te naputak o edukaciji policijskih djelatnika. Svi su zadaci obavljeni, te nije ništa upitno.

Dr. Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula izvijestila je kako se redovito čitaju i primjenjuju upute, te se upute po potrebi i mijenjaju. Organiziran je šator za djelatnike Odjela za infektologiju koji služe medicinskim protokolima za djelatnike.

Dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja izvijestio je kako je s Povjerenstvom za interhospitalne infekcije sve razrađeno u smislu operativnog djelovanja. Ublažene su preporuke o stalnom nošenju zaštitnih maski u redovnom radu, no ako se utvrdi i mala sumnja, predostrožnost se ponovo podiže na razinu.

Dr. Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu izvijestila je kako radi s djelatnicima na osvještavanju važnosti preventive interno. Na provođenje mjera prevencije i zaštite potrošili su 150.000,00 kuna, što je neplanirani novac. Izvijestila je i kako je spremna dekontaminacija vozila te ju mogu koristiti sva vozila, od bolničkih i vatrogasnih do policije. 

Božo Kirin, načelnik Policijske uprave istarske MUP-a, izvijestio je kako su kontejneri za zdravstvene pregled postavljeni na sva 3 granična prijelaza, te da je organizirano odlaganje infektivnog otpada. U  tijeku je i edukacija službenika. Tijekom proteklog vikenda promet je bio slabog intenziteta.

Raspravljalo se i o nedostatku opreme, koja će se nabavljati putem Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Najavljen je i međunarodni skup u Rovinju za 5. ožujka 2020. godine, koji je u sklopu predsjedavanja Republike Hrvatske Europskom unijom, te će se posebno voditi računa o takvim većim okupljanjima.

Iduće sastajanje Stožera civilne zaštite Istarske županije, naglasio je načelnik Kozlevac, bit će po dogovoru i potrebi.

Načelnik Stožera CZ
Istarske županije
Dino Kozlevac,v.r.