Upriličen prijem povodom Međunarodnog dana civilne zaštite

Upriličen prijem povodom Međunarodnog dana civilne zaštite

Tradicionalni prijem Istarske županije i Grada Pule povodom 1. ožujka - Međunarodnog dana civilne zaštite, održan je danas, sukladno epidemiološkim mjerama, u Komunalnoj palači Grada Pule. Prigodnom susretu prisustvovali su gradonačelnik Pule Boris Miletić, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, načelnik SCZ IŽ Dino Kozlevac, zamjenik načelnika SCZ IŽ Denis Stipanov, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, načelnik PU istarske Božo Kirin, ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić, te ravnateljica Društva Crvenog križa Istarske županije Sandra Stipanov.

Obraćajući se prisutnima zamjenica župana osvrnula se na tešku 2020. godinu, obilježenu pandemijom COVID-19 i brojnim nepoznanicama, a tijekom koje je upravo Sustav civilne zaštite Istarske županije odigrao izuzetno značajnu ulogu u sprječavanju nekontroliranog širenja virusa među populacijom.

- Istarski sustav civilne zaštite do sada je uspješno položio sve izazove koje ovakav sustav sam po sebi donosi te je i ovoga puta dokazao visoku razinu učinkovitosti i profesionalnosti. I ovom prilikom želim naglasiti kako je Istra, zahvaljujući dobro organiziranom sustavu, zajedništvu Županije, istarskih gradova i općina, kao i disciplini građana, cijelo vrijeme uspjela održati epidemiološki stabilno i sigurno okruženje. To su prepoznali i gosti koji su lani, tijekom turističke sezone, boravili u Istri, ostvarivši rezultate iznad svih očekivanja. Vjerujem kako ćemo i ovog ljeta biti poželjnom i sigurnom destinacijom, kazala je Ćakić Kuhar čestitavši svim pripadnicima civilne zaštite njihov Dan.

Gradonačelnik Miletić pridružio se čestitkama i zahvala pripadnicima sustava civilne zaštite na svemu što su činili tijekom proteklih godinu dana.

- Brojevi su dana dobri, međutim to ne znači da se trebamo opustiti. Potreban je jedan dodatni oprez, prije svega kako bi zaštitili zdravlje naših građana, ali isto tako kako bi omogućili i gospodarstvu da funkcionira. U našem primjeru pokazali smo da je ključ uspjeha u tome da struka diktira odluke, a politika i javni sektor to trebaju opsluživati, istaknuo je Miletić, koji se zahvalio svim građanima na pokazanoj odgovornosti.

Načelnik Kozlevac današnji dan, pak, vidi kao priliku da se zahvali Istarskoj županiji, Gradu Puli, svim gradonačelnicima i načelnicima na značajnim financijskim sredstvima i bezrezervnoj podršci koju su pružali Stožeru.
 
- U Sustavu je oko 4 tisuće ljudi i svima njima treba zahvaliti jer su oni, iako nisu vidljivi, dnevno na svojim aktivnostima i akcijama, a mnogi pri obavljanju djelatnosti riskiraju svoje zdravlje i svoje živote, rekao ju Kozlevac dodajući kako je borba s pandemijom samo jedna od mjera koje Stožer provodi, a tu je i još cijeli niz drugih ugroza. 

Zamjenik načelnika Stipanov podsjetio je i na to da je Istarska županija promptno reagirala i pružila pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji, pogođenu razornim potresom.