Održan Stožer CZ Istarske županije u Pazinu

Održan Stožer CZ Istarske županije u Pazinu

PAZIN - Stanje sustava obrane od ekstremnih zimskih uvjeta na području Istarske županije je dobro i osigurava prohodnost prometnica državne, županijske i lokalne razine. Predstavnici svih žurnih i nadležnih službi podvukli su da imaju operativne planove za zimsko djelovanje te izrazili spremnost da odrade sve zadaće u okviru sustava  koji osigurava normalan život i rad građana, istaknuto je u zaključcima 31. sjednice Stožera Civilne zaštite Istarske županije, održanoj u petak (12.11. 2021.) u Pazinu. Nakon sjednice posvećene Provedbi mjera civilne zaštite u slučaju zimskih uvjeta na području Istarske županije, upriličena je smotra vozila i opreme u prostorima Istarskih cesta d.o.o. Pula - Nadcestarije Pazin-zona CIBURI II – Pazin.

Istarske ceste spremno dočekuju zimsko razdoblje s osposobljenim djelatnicima, potrebnim  materijalom, vozilima i opremom za održavanje 1.624 kilometra prometnica (375 km državnih a ostatak otpada na županijske i lokalne ceste). Organizirani su tako da imaju sedam mjesta pripravnosti: u Puli, Pazinu, Žminju, Poreču (Buići), Bujama, Buzetu i Labinu. Ekipe su u pripravnosti 24 sata dnevno i u roku od dvadesetak, tridesetak minuta, biti će tamo gdje je potrebno. Za posipavanje cesta imaju na raspolaganju 2.850 tona soli i 1.300 kubika sipine. 

Mladen Blašković, načelnik Policije Policijske uprave Istarske je rekao da je Policija spremna za zimsko razdoblje glede ljudstva i tehnike u regulaciji prometa. Uz ostalo određeni su alternativni pravci za vozila u slučaju zimskih uvjeta na cestama. Isto tako, podsjetio je da od 15. studenog ove godine do 15 travnja 2022.  traju zimski uvjeti te da vozači moraju imati zimsku opremu i preporučio je da se prije putovanja obvezno upoznaju s prognozom vremena  o vremenskim prilikama ne samo na regionalnoj razini nego i na mikro lokacijama. 

Zamjenik načelnika Stožera CZ Denis Stipanov upozorio je da kod mogućih ekstremnih nepogoda, kao što su snijeg i poledica moguće je u početku očekivati određene probleme u prohodnosti prometnica do vremena potrebnog za podizanje cijelog sustava zimskih službi i vremena potrebnog za prolazak svim prometnicama. U slučajevima ekstremnih zimskih uvjeta najprije će se čistiti prilazi bolnicama, vrtićima i školama. Također, pozvao je  građane na strpljenje te da se radi svoje sigurnosti pridržavaju mjera koje nalažu žurne službe i nadležni čelnici u općinama, gradovima i Županiji i da poštuju odluke o komunalnom redu te  provode obveze održavanja čistim, od snijega i leda, površine uz stambene objekte. Uz to Stožer poziva građane da u slučaju ekstremnih zimskih uvjeta prate sredstva javnog priopćavanja preko kojih će dobivati upute za postupanje u takvim uvjetima.

Galerija fotografija