Stožer civilne zaštite Istarske županije o pripremi turističke sezone

Stožer civilne zaštite Istarske županije o pripremi turističke sezone

Stožer civilne zaštite Istarske županije održao je 25. svibnja 2022. godine (u prostorijama Istarske razvojne agencije-IDA), 33. sjednicu Stožera civilne zaštite Istarske županije posvećenu pripremama  turističke sezone. Predsjedao je načelnik Dino Kozlevac, koji je ujedno županijski vatrogasni zapovjednik,  zatim Denis Stipanov, zamjenik načelnika Stožera i voditelj Službe civilne zaštite pri Vatrogasnoj zajednici Istarske županije,te ostali članovi Stožera CZ . Također prisutni su bili, među ostalim, Alen Klabot, koji se vratio na čelo Policijske uprave istarske, Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma i Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije. 

Na dnevnom su redu bile pripreme sustava civilne zaštite za ovogodišnju turističku sezonu, a uz to je razmotrena trenutna situacija oko pandemije COVID -19, poduzete mjere zaštite od požara te sigurnosne mjere zaštite turista i objekata. Konkretno je razmatrana spremnosti za sezonu hitnih i ostalih službi, društava, saveza, pravnih osoba, turističkih tvrtki i javnih ustanova uključenih u sustav sigurnosti turističke sezone.

O sadašnjoj situaciji s covidom izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović, o stanje u policiji Istarske županije govorio je načelnik Klabot, 

Nakon analize stanja prošlogodišnje turističke godine sa stajališta sustava civilne zaštite Stožer civilne zaštite Istarske županije smatra da je 2021. godina uspješno odrađena te da su svi dali svoj doprinos s aspekta zaštite građana, turista i imovine.

Temeljem dosadašnjih iskustva procijenjena je opasnost za ovogodišnju turističku sezonu te su utvrđene zadaće na sprječavanju njihova nastajanja ili smanjenja njihovih posljedica pri čemu je težište usmjereno na veće turističke kapacitete, naročito na autokampove i turistička naselja. Sukladno s tim utvrđene su aktivnosti na planu priprema za ovogodišnju turističku sezonu. Isto tako, izvršeno je ažuriranje podataka o operativnim snagama i njihovim resursima, te su ažurirani kontakt podaci o članovima Stožera civilne zaštite. Članovi Stožera obavili su provjeru  funkcionalnosti i spremnosti kapaciteta za provedbu zadaća evakuacije i zbrinjavanja većeg broja građana i turista u slučaju velikih nesreća i katastrofa pa i mogućim dugotrajnim zastojima na graničnim prijelazima ili prekida u prometu ( osiguranje liječničke skrbi, prehrane, privremenog smještaja i ostalo). Pri tom je posebice bila usmjerena pozornost  na lokacije gdje su povećane opasnosti od nastanka požara otvorenog prostora, olujnog nevremena te sanitarno-higijenske ugroze. U okviru toga naročita je pažnja usmjerena na kampove i druge prostore u kojima je ograničena mogućnost djelovanja žurnih službi zbog zbijenosti parcela, nepostojanja putova i sl., a  u kojima boravi veliki broj turista. 

U radu skupa aktivno su sudjelovali  predstavnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Društva crvenog križa Istarske županije,   HGSS ISTRA,  Ronilačkog saveza Istarske županije. U ime turističkih tvrtki govorili su predstavnici Plave Lagune, Maistre, Arena Hospitality Group, Valamara i Valalte iz Rovinja, dok su o prometnoj sigurnosti informirali iz Županijske uprave za ceste, Ceste Pula i Zračne luke Pula. Za sezonu su spremni i Javna ustanova Kamenjak, Javna ustanova Natura Histrica i Park prirode Učka.

Govoreći zaključno na sjednici Stožera, načelnik Kozlevac je istaknuo.

-Većina pravnih osoba, čimbenika koji sudjeluju u ljetnoj turističkoj sezoni i koji su pozvani da se primjereno njoj organiziraju, a tu posebno mislim na hitne službe i pravne osobe koje se bave zaštitom građana i imovine, izvršili su potrebne pripreme i u skladu s uvjetima ulaze u sezonu spremni. Turističke kuće su u cijelosti obavile većinu priprema, u skladu s obvezama i u suradnji s uključenim službama. Postoji evidentan problem koji se odnosi na zdravstveni sustav. Tu su pripreme učinjene, ali ima još prostora da što prije sjednemo i pokušamo iskoordinirati koje mogućnosti postoje na tom planu, zaključno je istaknuo Kozlevac, dodavši da su ranijih godina u zdravstvu u pogledu priprema za turističku sezonu bili pretežito problemi financijske prirode, a sada je to nedostatak kadrova.                                                                      
  

Galerija fotografija