35.Sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije Istra spremna za ljetnu požarnu sezonu

35.Sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije Istra spremna za ljetnu požarnu sezonu

Stožer civilne zaštite Istarske županije zaključio je da smo svi spremni za predstojeću ljetnu požarnu sezonu, naravno uključujući i istarsko vatrogastvo zajedno sa svim ostalim faktorima, šumari, komunalna poduzeća, HEP, vodovodi, cestari, Policija, zdravstvo i drugi. Što se nas tiče turistička i ljetna požarna sezona može početi, istaknuo je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije nakon  sjednice 22. veljače 2023. godine održanoj u sjedištu Istarske razvojne agencije IDA u Puli. 

Sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije bila je posvećena pripremama protupožarne sezone temeljem programa Vlade RH o provedbi posebnih mjera zaštite od požara koji se donosi već dvadeset treću godinu. U spomenutom programu utvrđeni su zadaci svih struktura civilne zaštite, pa tako i  regionalne i lokalne razine. Na regionalnoj razini je Stožer civilne zaštite i u funkciji priprema ljetne požarne sezone, ali i odgovora na sve ugroze i opasnosti (nevremena, velike količine oborina u kratkom vremenu, vjetrovi, rušenja i ostalo).

Sjednici Stožera bili su prisutni Voditelj Službe CZ g.Denis Stipanov te ostali članovi Stožera cz, svi  rukovodioci i predstavnici pravnih osoba neovisno o razini organiziranosti koji sprovode mjere zaštite od požara, ali i sanacije ne samo požara nego i nesreća i drugih mogućih događanja. Na sjednici je sa zadovoljstvom utvrđeno da se svake godine učini jedan korak naprijed u organizaciji cjelokupnog sustava. Jedinstveni je zaključak da će svi faktori ljetnu požarnu sezonu odraditi na najbolji mogući način. Vremenske prognoze nisu dobre, ali sustav je spreman za sve moguće ekstremne situacije i razrađen je sustav za djelovanje do velike nesreće.Meteorolozi ističu da imamo manjak oborina i da će se to nastaviti u narednom periodu. Došlo je do zatopljenja i temperatura se u prosjeku diže na što je upozorila Svjetska meteorološka organizacija prije dva mjeseca u kojem stoji da će se temperatura na području Europe dignuti za jedan stupanj, najviše na Mediteranu, a tu je Hrvatska i naša obala. Stoga se treba pripremati za najgore situacije s nadom da će ljeti pasti koja kiša. Valja svakako imati u vidu da ljeti u Istri boravi  600 tisuća ljudi u jednom danu, odnosno 400 tisuća prijavljenih ili neprijavljenih gostiju, te 200 tisuća stanovnika. Stoga velika pozornost mora biti usmjerena ne samo na otvorene prostore nego i na turističke objekte.

Stožer je ponovno podvukao važnost preventivnih mjera koje moraju biti stalno u središtu pažnje i nikada ih nema previše. Prije početka sezone planira se izraditi letak koji će se masovno dijeliti gostima na ulasku u našu zemlju i u svim turističkim i smještajnim objektima. Stalni su problem kao i uvijek neodgovorni pojedinci kojih se uvijek nađe, a tu su i visoke temperature (40-50 stupnjeva) koje otvaraju mogućnost i samozapaljenja, gorenja. Situaciju će se stalno pratiti  i upozoravati na moguća događanja, no događa se da najavljeno izostane, ali  uvijek je najbolje biti pripremljen za nevrijeme makar ono izostalo.

Galerija fotografija