Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik: 206 osoba s 52 vozila raznih namjena vrlo uspješno je sudjelovalo na intervenciji u Novigradu u otklanjanju posljedica velikog nevremena

Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik: 206 osoba s 52 vozila raznih namjena vrlo uspješno je sudjelovalo na intervenciji u Novigradu u otklanjanju posljedica velikog nevremena

Vatrogasne postrojbe Istarske županije su od 21. srpnja 2023. godine, u petak, kada je počelo jako nevrijeme, zabilježile zaključno s 24. srpnjem168 intervencija svih vrsta. Od toga  je 127 bilo  povezano s velikim nevremenom u Novigradu, kada je došlo da pada stabala, grana, pada limova s krovova, udara gromova u dimnjak i ostalo, rekao je Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik koji je ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije. 
  
Kozlevac je podvukao da je u Novigradu tijekom intervencije aktivno sudjelovalo 206 osoba s 52 vozila raznih namjena, a bili su u funkciji i stožeri civilne zaštite Županije i Grada Novigrada.
   
U petak 21. srpnja 2023.  nakon 15:00 sati područje Novigrada zahvatilo je nezapamćeno grmljavinsko, olujno nevrijeme, popraćeno jakim vjetrom. U velikom nevremenu u gradu Novigradu, u užem gradskom području, bio je zahvaćen park s visokom borovinom. Na desetak objekata naslonili su se borovi i oštetili ih, a stradala su i četiri automobila. Nevrijeme je teško pogodilo četvrtinu Autokampa Sirena,  koji se nalazi uz gradsko naselje, te područje kraj Hotela Maestral. Stradalo je 150 polomljenih, oštećenih stabala, 13 automobila, 31 kamp i kamp prikolica, 73 predšatora i 36 šatora. U 15 hotelskih soba procurila je voda zbog velike količine u kratkom roku i oštećeni su krovovi terasa, polomljeno 68 suncobrana, 38 ležaljki i drugo. Stradao je krov zgrade smještaja personala i  objekta vešeraja.
  
U gradskom središtu Novigrada oštećena je crkva, sakralni objekt iz 15-og stoljeća, oštećen Dječji vrtić i još desetak stambenih poslovnih objekata u gradu. Tu je više od 50  uništenih stoljetnih stabala i pet automobila. 
  
Na intervenciju odmah su izašli vatrogasci Vatrogasnog područja Umag, Javna vatrogasna postrojba Umag, dobrovoljna vatrogasna društva Neapolis Novigrad, Umag, Buje i Oprtalj. Po zapovjedi županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevac, priključile su im se ekipe iz Vatrogasnog područja  Poreč – DVD Lampo Tar i DVD Plamen Višnjan, a iz Vatrogasnog područja Rovinj ekipe Javne vatrogasne postrojbe Rovinj. Ukupno su na intervenciji bila angažirana 63 vatrogasca s 23 vozila, a sudjelovalo je  i 40 djelatnika s 13 vozila svih vrsta iz komunalnih poduzeća i  Komunalnog servisa Grada Novigrada. Tijekom intervencije veoma je bila angažirana gradska uprava Novigrada (deset djelatnika s tri vozila) predvođena gradonačelnikom Anteom Milos, te ekipa Hrvatskih šuma s 15 djelatnika i tri vozila. 
  
Spremnost za sudjelovanje u  otklanjanju posljedica nevremena  odmah su izrazili čelni ljudi građevinskih tvrtki, poduzetnici i  obrtnici, te stavili na raspolaganje svoju specijaliziranu opremu i  strojeve  (rovokopači, dizalice, kamioni i drugo)  s ukupno 30 djelatnika i sedam vozila. Osim spomenutih sudionika intervencije u Autokampu Sirena odmah se angažiralo 15 djelatnika i tridesetak volontera. Priključili su se i neki od gostiju, među njima kolege vatrogasci iz Slovenije  i dva lugara iz Slovačke. Volonteri su obavljali poslove koji nisu bili opasni, primjerice nošenje grana i pripomoć u raščišćavanju terena. Isto tako, aktivno je djelovala Hitna pomoć s tri djelatnika i zbrinula pet lakše ozlijeđenih osoba. Na svu sreću nitko nije stradao ili bio teže ozlijeđen. Na terenu su cijelo vrijeme bile veoma  aktivne ekipe Policije kao i ekipe Istarskih cesta koje su pomagale u saniranju i raščišćavanju prometnica na području grada Novigrada. 
  
U Novigradu je tijekom intervencije ukupno  aktivno sudjelovalo 206 osoba s 52 vozila raznih namjena. Bili su u funkciji stožeri Civilne zaštite Županije, odnosno Grada Novigrada, te  angažirana Služba civilne zaštite Vatrogasne zajednice istarske županije. Do 21 sat 21. srpnja sudionici intervencije odradili su 90 posto raznovrsnih poslova s kojima je otklonjena opasnost za građane i goste Novigrada od pada grana ili stabala. Dan kasnije, u subotu, nastavljene su aktivnosti u užem gradskom središtu kada su uklonjena sva stabla s objekata i potpuno je otklonjena opasnost i za goste kampa. I u nedjelju se radilo na raščišćavanju terena čemu su  veliki obol dali djelatnici komunalnih poduzeća, Hrvatskih šuma i vatrogasci

Galerija fotografija