39. sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije - Istarska županija spremno dočekuje turističku sezonu

39. sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije - Istarska županija spremno dočekuje turističku sezonu

U sali za sastanke Istarske razvojne agencije - IDA u Puli, danas je (19.4. 2024.) održana 39. sjednica Stožera civilne zaštite Istarske županije posvećena Pripremama sustava civilne zaštite za turističku sezonu 2024. godine. Na temelju izlaganja, Stožer smatra da je 2023. godina uspješno odrađena te da su svi dali svoj doprinos s aspekta zaštite građana, turista i imovine. Temeljem dosadašnjih iskustva procijenjena je opasnost za ovogodišnju turističku sezonu te su utvrđene potrebne zadaće na sprječavanju njihova nastajanja ili smanjenja njihovih posljedica pri čemu je težište usmjereno na veće turističke kapacitete, naročito na autokampove i turistička naselja. Stoga su utvrđene  aktivnosti na planu priprema za ovogodišnju turističku sezonu.

Zajedno sa operativnim snagama sustava civilne zaštite (Javne vatrogasne postrojbe, Gradska društva Crvenog križa, Gorska služba spašavanja, komunalna poduzeća, udruge građana i dr.) u žurnim službama i turističkim tvrtkama izvršena je analiza stanja spremnosti. Isto tako izvršeno je ažuriranje podataka o operativnim snagama i njihovim resursima, te su ažurirani kontakt podaci o članovima Stožera civilne zaštite. Izvršena je provjera funkcionalnosti i spremnosti kapaciteta za provedbu zadaća evakuacije i zbrinjavanja većeg broja građana i turista u slučaju velikih nesreća i katastrofa pa i mogućim dugotrajnim zastojima na graničnim prijelazima ili prekida u prometu ( osiguranje liječničke skrbi, prehrane, privremenog smještaja).

Posebna pažnja je usmjerena na lokacije gdje su povećane opasnosti od nastanka požara otvorenog prostora, olujnog nevremena te sanitarno-higijenske ugroze. Naglašeno je da naročitu pozornost treba  usmjeriti na kampove i druge prostore u kojima je ograničena mogućnost djelovanja žurnih službi zbog zbijenosti parcela, nepostojanja putova i sl. u kojima boravi veliki broj turista. Stožer je pozvao sve sudionike i čimbenike koji brinu o sigurnosti gostiju na maksimalnu dostupnost i pripravnost u narednom ljetnom razdoblju, kako bi sve funkcioniralo kvalitetno i brzo.

Galerija fotografija