Rovinj: Obilježen svjetski dan civilne zaštite

Rovinj: Obilježen svjetski dan civilne zaštite

Svjetski dan civilne zaštite prigodno je obilježen i u Rovinju. Na prijemu kojeg je organizirao Načelnik Stožera zaštite i spašavanja grada Rovinja Marino Budicin prisustvovali su predstavnici svih operativnih i pričuvnih snaga zaštite i spašavanja grada.

Tom se prigodom djelatnica Službe zaštite i spašavanja VZIŽ i Zapovjednica civilne zaštite Ines Krajčak osvrnula na protekle tri godine od osnivanja Službe zaštite i spašavanja u Istarskoj županiji. Svi su se složili da je mnogo učinjeno na izgradnji sustava zaštite i spašavanja u Istri. Uvezivanje operativnih snaga od vatrogastva, policije i hitne pomoći sa udrugama poput Ronilačkog saveza i saveza speleologa Istre pokazale su se kao dobitna kombinacija. Danas u Hrvatskoj uz Službu zaštite i spašavanja VZIŽ djeluje po sličnom modelu Ured za katastrofe u Zagrebu, a osnovana je i Koordinacija svih službi i djelatnika zaštite i spašavanja u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Ostvarena je zavidna suradnja sa Civilnom zaštitom RSlovenije te RItalije, poglavito sa Operativnim centrom civilne zaštite Palmanova autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia koja je i model organiziranja kojem težimo.

U tijeku je i projekt osposobljavanja spasitelja za pružanja psihološke pomoći u suradnji sa djelatnicima Crvenog križa, izrada planske dokumentacije te završno ustrojavanje postrojbi civilne zaštite.

Na kraju susreta novinare su zanimale i zadnje informacije o stanju na rijeci Po o čemu su nas jučer izvijestili kolege iz operativnog centra Palmanova i po njihovim riječima stanje je normalizirano, a brane su uspjele zaustaviti oko 95% onečišćenja.

Zamjenici gradonačelnika grada Rovinja Marino Budicin i William Uljanić zahvalili su se svim pripadnicima sustava na vrlo kvalitetnom radu.

Galerija fotografija