Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije spremno ususret zimskoj sezoni

Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije spremno ususret zimskoj sezoni

Klizište i propadanje terena  postali su noćna mora mještana  naselja Juradi, na Buzeštini, gdje je devet članova obitelji dviju napuknutih obiteljskih kuća smješteno na sigurno. Stalna  praćenja pomicanja tla i geodetska snimanja ulijevaju  tračak optimizma, jer se pomicanje primirilo. U Juradima, selu s 13 obitelji i ukupno 51 stanovnikom, stalno su na oprezu, te su mjesto umrežili  kanalima kako bi svaku kaplju maknuli od sela - rečeno je u srijedu, 8. prosinca 2010. godine, na  6. sjednici  Stožera zaštite   i spašavanja Istarske županije. Stožer će i dalje pratiti stanje  na terenu.

Na sjednici, održanoj u pulskom sjedištu Istarske županije, podnijet je izvještaj o poduzetim aktivnostima kod poplava na području  gradova Umaga, Buja, Novigrada i Pule, te općina Brtonigla i Fažana, što su ih zahvatile u rujnu ove godine.

Raspravljajući o mjerama zaštite i spašavanja u zimskim uvjetima jednoglasno su usvojene kratkoročne i dugoročne mjere. Što se tiče kratkoročnih mjera, gradovi, općine i pravne osobe trebaju nabaviti za svoje potrebe materijalno-tehnička sredstava (vreće za pijesak,pumpe,određenu količinu pijeska i ostalo ). Stožer će predložiti jedinicama lokalne samouprave da  odrede građevinsku mehanizaciju za izvanredne situacije i ugovore hladni pogon za takve potrebe. Dogovoreno je da pravne osobe u vlasništvu gradova  i općina izrade Operativne  planove za postupanje kod poplava, bujica i ostalih vremenskih neprilika i da  ih dostave nadležnim Stožerima zaštite i spašavanja u što kraćem vremenskom roku.

Dugoročne mjere  nalažu da se u suradnji s Hrvatskim vodama napravi snimka stanja ugroženih područja, a gradovi i općine trebaju pristupiti   izradi  projekata  izgradnje sustava odvodnje (oborinske i fekalne kanalizacije, izgradnje cestovnih propusta). Nadalje, na području prostornog uređenja i gradnje kao cjeline voditi računa  o području gradnje, tipu gradnje, infrastrukturi i sl. 

Županijska uprava za ceste, Istarske ceste, Cesta Pula, Policijska uprava istarska,  Bina Istra, Hep Pula,  Hitna medicinska pomoć, te komunalne tvrtke u svim istarskim gradovima dobro su se pripremili za  zimske uvjete. Soli i drugog materijala za posipanje cesta imaju u dovoljnim količinama,  mehanizacija je ispravna, a  dežurstva 24 sata dnevno pridonijet će uspješnosti  tih mjera. Poslije izvješća i rasprave o priprema za zimu,  Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije usvojio je slijedeće zaključke: 

  1. Usuglašeno je daljnje zajedničko postupanje radi pravodobnog reagiranja nadležnih redovnih tijela, službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja, načina uspostave i održavanja redovitih kontakata između službi. 
  2. Planom zaštite i spašavanja Istarske županije, operativnim planom postupanja u ekstremnim zimskim uvjetima, te planom organiziranja zimske službe razrađene su procedure za slučaj potrebe provedbe zadaća zaštite i spašavanja na području Istarske županije u slučaju složenijih zimskih uvjeta. 
  3. Poziva se stanovništvo da, kada su na snazi zimski uvjeti, obavezno koristi zimsku opremu koja je i zakonska obaveza.  
  4. Nalaže se svim pravnim osobama koje su zadužene za izvođenje operativnog postupanja provedbe zadaća zaštite i spašavanja na području Istarske županije u slučaju složenijih zimskih uvjeta,da dostave Operativne planove postupanja Službi zaštite i spašavanja VZIŽ u roku od osam dana.