Pula - Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije

Pula - Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije

Sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Istarske županije okupila je danas  09.02.2012.g načelnike gradskih Stožera, predstavnike Hrvatskih cesta d.o.o. - Ispostava Pula , Županijske uprave za ceste, Istarske ceste d.o.o, Ceste d.o.o Pula, Bina-Istra, Zavoda za hitnu medicinu, Komunalne firme Istre, Vodovode i mnoge druge. Analiza poduzetih aktivnosti na području Istarske županije u zimskim uvjetima i provedba mjera zaštite i spašavanja u slučaju daljnjeg pogoršanja zimskih uvjeta - teme su o kojima se raspravljalo. Na sjednici su predstavnici službi i tijela u sustavu zaštite i spašavanja Istarske županije govorili o poduzetim aktivnostima u otežanim zimskim uvjetima, te zaključili kako su sve nadležne službe i tijela spremna za eventualne otežane okolnosti koje bi mogle nastati zbog  nepovoljnih meteoroloških uvjeta. Manji nedostaci i nepravilnosti, koji su uočeni  kod nekih službi moraju se otkloniti u toku sutrašnjeg dana, 10. veljače i o tome izvijestiti Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije.

Apelira se na građane da, ako to nije neophodno, ne odlaze na put. Ako baš moraju, onda je obvezatna zimska oprema za automobil. Mole se građani da u idućim danima, ne parkiraju svoja vozila ispred javnih službi i ustanova, kako ne bi ometali eventualne hitne intervencije.

Građanima se savjetuje da pripreme zalihe hrane za nekoliko dana, za slučaj da dođe do znatnijeg pogoršanja vremenskih uvjeta.

Vedran Grubišić, načelnik Stožera zaštite i spašavanja istaknuo je kako je veliki odaziv Sjednici zapravo pokazatelj kako su ljudi u Istri spremni na akciju i organizirani. Osvrnuo se na najavljene padaline za vikend, napomenuvši kako smo spremni, zahvalivši se na odličnoj suradnji svim službama.

Županijski zapovjednik Civilne zaštite Denis Stipanov istaknuo je da Civilna zaštita Istarske županije broji 1756 pripadnika koji imaju 69 ustrojenih postrojbi u svim gradovima i općinama Istre.

Mladen Blašković, načelnik Policijske uprave Istarske istaknuo je kako su potpuno spremni za zimske uvjete, a sve policijske postaje dobile su nalog da u slučaju potrebe se stave u službu servisa građana.

Dino Kozlevac ispred Vatrogasne zajednice Istarske županije istaknuo je kako su specifični radovi na vatrogasnoj opremi i tehnici su obavljeni, terenska vozila opremljena te osposobljena za rad u zimskim uvjetima. Spremni su i poslužiti kao servis jedinicama lokalne zajednice u omogućavanju redovnog rada na terenu kako bi se što lakše prevladali eventualni problemi.

Hitna medicinska pomoć opremila je sanitetska vozila, nije povećan broj intervencija, a dodatne zimske gume i lance posudit će im Policijska uprava Istarska. Služba 112 reagira brzo, a prekjučer je zaprimljeno 576 poziva najveći dio vezano uz HEP. Županijska uprava za ceste najviše je intervencija imala u vidu čišćenja grana i stabala koje su pale na cestu.

Istarske ceste poslale su tri vozila u Dalmaciju, koja se vraćaju sutra u Pulu zbog najavljene vremenske situacije koja se očekuje. Trenutno se u Dalmaciji bave problemima naselja na nekategoriziranim cestama, što je suprotno djelatnošću kojima se inače bave. Istarske ceste raspolažu sa 21 ralicom, a na jedno vozilo spada oko 80 kilometara.

U Bini Istra već je neko vrijeme spremno oko 80 ljudi, na terenu je kapacitet 12 vozila , što iznosi 13 kilometara po jednom vozilu. Najveći najavljeni rizik je poledica, napomenuto je na Sjednici.