Pula: Ulaganje u Civilnu zaštitu -ulog u našu sigurnost

Pula: Ulaganje u Civilnu zaštitu -ulog u našu sigurnost

U sali "Mijo Mirković - Mate Balota", pulskog sjedišta Istarske županije, Flanatička 29, održana je u četvrtak, 5. travnja 2012. godine, prva sjednica Županijskog  zapovjedništva civilne zaštite, na koju su pozvani predstavnici svih istarskih gradova. Sjednicu je otvorio županijski zapovjednik Civilne zaštite Denis Stipanov, pozdravio  zamjenika istarskog župana Vedrana Grubišića, inače načelnika  Stožera zaštite  i spašavanja Istarske županije.

U svojoj se uvodnoj riječi  gospodin Grubišić osvrnuo na trenutačno stanje u vodoopskrbi, koju prati nazapamćena suša za ovo doba godine, ali neće biti problema s vodom, jer se radi na iznalaženju rješenja za ovogodišnju sezonu. Optimizam je izrazio i   županijski zapovjednik Civilne zaštite Denis Stipanov, vjerujući da će spas ipak doći s neba. Pohvalno se izrazio o radu vatrogasnih jedinica, koje su ove godine, zbog suše, ranije izlazile na teren, i pokazale visoku razinu spremnosti i učinkovitosti. To je svojevrsna provjera i za turističku sezonu.

Na sastanku  je bilo riječi o ulozi Civilne zaštite u sustavu zaštite i spašavanja. Značajno su pojačani kapaciteti, kako bi se u  slučaju velikih katastrofa, kvalitetno  zbrinulo stanovništvo. Stipanov se posebno osvrnuo na troškove za Civilnu zaštite, koji se preuveličavaju, i dodao kako oni predstavljaju investiciju u nacionalnu sigurnost, jer su godišnje štete od prirodnih katastrofa oko 300 milijuna eura. Prema statistikama, najviše štete prouzroči suša 38%, oluja i tuča 20%, potresi 12%.

Na sjednici je predstavljen ustroj civilne zaštite, njezine postrojbe i  aktivnosti. Bilo je riječi o budućim zadacima i obvezama Civilne zaštite u Istarskoj županiji.

Galerija fotografija