Suradnja UNDP-a Hrvatska i Koordinacije djelatnika i službi Zaštite i spašavanja Republike Hrvatske

Suradnja UNDP-a Hrvatska i Koordinacije djelatnika i službi Zaštite i spašavanja   Republike Hrvatske

Dana 05. srpnja (četvrtak) 2012. godine, s početkom u  10.00 sati u dvorani Splitsko-dalmatinske županije, Domovinskog rata 2, 2l 000 Split održana je sjednica Radne grupe koordinacije djelatnika i službi Zaštite i spašavanja Republike Hrvatske sa stručnjacima Programa Ujedinjenih naroda za razvoj Hrvatska, (United Nations Development Programme Hrvatska - UNDP) sa sljedećim dnevnim redom:

- Osnivanje Mreže sigurnih županija i gradova RH,
- Međunarodni projekti sa UNDP Hrvatska i EU,
- Priprema dnevnog reda 9. koordinacije i
- Razno

UNDP Hrvatska usmjeren je na regionalni razvoj i društveno-gospodarski oporavak manje razvijenih područja pogođenih ratom, na smanjenje siromaštva i socijalno uključivanje ranjivih skupina, zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na podršku razvoju poslovanja i društveno odgovornog poslovanja, na izgradnju kapaciteta u području razvoja suradnje, izbora, pravosuđa, prikupljanja/uništavanja oružja te  smanjenje kriminala.

Na sastanku su bili prisutni gđa. Tamara Karaica i  g. Krunoslav Katić  iz UNDP-a Hrvatska, gđa. Ružica Slišković Bartolotti iz Osječko-baranjske županije, g. Denis Stipanov iz Istarske županije, g. Zdenko Radovniković iz grada Splita  te g. Damir Gabrić i g. Mate Franetović kao predstavnici Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon dvosatnog sastanka dogovorena je suradnja UNDP-a Hrvatska i Koordinacije djelatnika i službi Zaštite i spašavanja Republike Hrvatske, a ona bi se najviše odnosila na zajedničko nastupanje kod izrade i prijavljivanja međunarodnih projekata u području zaštite i spašavanja. Stručnjaci UNDP-a su podržali ideju da se Koordinacija registrira kao pravna osoba te da iz nje možebitno proizađe Nacionalna platforma  jedinica regionalne i lokalne samouprave za prevenciju i sprečavanje rizika od katastrofa.

Na devetu Koordinaciju koja će se održati u Vukovaru u mjesecu listopadu 2012 g pozvana je i obećala  doći  i koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a gđa. Louisa Vinton, a u svrhu razvoja buduće suradnje.