Prijam povodom Dana civilne zaštite

Prijam povodom Dana civilne zaštite

U povodu Dana civilne zaštite danas je gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika upriličio prijam za predstavnike civilne zaštite s područja Grada Labina i općina Labinštine. Gradonačelnik je uvodno rekao da se Dan civilne zaštite obilježava u Republici Hrvatskoj od 1992. godine. "Uloga civilne zaštite bitna je u sigurnosti društvene zajednice, a odnosi se prvenstveno na zaštitu ljudi, ali i okoliša i imovine, uključujući kulturnu baštinu. Grad Labin u svome proračunu osigurava značajna financijska sredstva za vatrogastvo, a isto tako osigurava i određena sredstva za opremanje postrojbi civilne zaštite koje je započelo 2012. godine, a nastavit će se i u 2013. godini. Partnerstvom i zajedničkim naporima postiže se propisani standard u sustavu civilne zaštite i jača ovaj sustav koji je sam po sebi humanitarnog karaktera.", naglasio je gradonačelnik. Posebno se zahvalio i čestitao Dan civilne zaštite svim osobama koje su se svojim trudom, radom i doprinosom uključile kada je pomoć bila najpotrebnija.
 
Boris Rogić, načelnik zapovjedništva Civilne zaštite Grada Labina naglasio je kako civilna zaštita posebno dolazi do izražaja u slučajevima velikih katastrofa i to prirodnih, tehnoloških, radioloških ili akcidenata po okoliš unutar i izvan društvene zajednice. Civilna zaštita djeluje u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, krovnog državnog tijela zaduženog za usklađivanje aktivnosti i resursa u katastrofama i većim nesrećama. Osvrnuo se na proteklu godinu te napomenuo da u sustavu civilne zaštite posebno mjesto zauzimaju čelnici lokalne samouprave. Grad Labin uz Zapovjedništvo ima ustrojene postrojbe opće i specijalističke namjene. Temeljni dokument koji regulira civilnu zaštitu je Procjena ugroženosti stanovništva te kulturnih i materijalnih dobara koji je u Gradu Labinu donesen 2011. godine, a na kojeg se nadovezuju provedbeni dokumenti Plan civilne zaštite i Plan spašavanja. Također, što je vrlo bitno naglasio je da je prošle godine započelo opremanje postrojbi Civilne zaštite te vjeruje da će se u narednom razdoblju započeti i osposobljavanjem postrojbi.

Osvrnuvši se na proteklu godinu, istaknut je primjer vremenske neprilike iz veljače kada je područje Labinštine zahvatila orkanska bura koja je nanijela velike štete poljoprivrednicima te značajno veći broj požara u 2012. godini (149) u odnosu na 2011. godinu (96). Također, spomenuto je da je prošle godine zabilježena 221 intervencija Javne vatrogasne postrojbe dok je godinu ranije zabilježena 161 intervencija.
 
Zaključeno je kako je suradnja svih dionika od lokalne samouprave, policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, i drugih subjekata uključenih u cilju zaštite ljudi, okoliša i imovine na visokom nivou i da zajedničko djelovanje pokazuje uspješnost u provođenju zacrtanih ciljeva i u nepredviđenim situacijama.
 
Prijmu su prisustvovali i zamjenik načelnika općine Sv. Nedelja Aldo Miletić, načelnik Policijske postaje Labin Davor Tomičić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Labin Darko Vitasović, predstavnici Hrvatskih šuma, Dobrovoljnih vatrogasnih društava, Gradskog društva Crvenog križa Labin i Lučke uprave Rabac.

Galerija fotografija