3. Dani ZIS-a Pula, 14.03.2013.

3. Dani ZIS-a  Pula, 14.03.2013.

Treći po redu Dani zaštite i spašavanja, u organizaciji Vatrogasne zajednice Istarske županije, održani su 14.03.2013. g. u Puli konferencijom na temu "Zaštita i spašavanje u slučaju potresa".

Konferenciju je otvorio zamjenik župana Istarske županije i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije Vedran Grubišić, a otvorenju su nazočili ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić, zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin, zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac, te brojni drugi gosti.

Istra je regija koja je najmanje ugrožena potresima u Hrvatskoj. Jedino ako se potres dogodi u okolici, može imati utjecaj u Istri, koja ne leži na kontaktu tektonskih ploča. Najugroženija područja u Hrvatskoj su južna Dalmacija, Imotski i Dubrovnik, te tamošnja granica s BiH, kao i Zagreb i Rijeka. Kao i za sve elementarne nepogode, Služba zaštite i spašavanja spremna je i za potres, jer obavljamo redovitu obuku i sigurnost stanovništva i gostiju je na visokom nivou, rekao je Denis Stipanov, voditelj Službe zaštite i spašavanja Istarske županije, koji ističe znanje i stručnost istarskih profesionalaca i volontera kao temelj sustava civilne zaštite.

Tijekom Konferencije, pripadnici Crvenog križa Istarske županije izveli su pokaznu vježbu na temu zaštite od potresa. U radu Konferencije sudjelovali su gosti iz civilne zaštite Slovenije, regije FVG iz Italije, te g. Mato Tomljanović iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Galerija fotografija