Dogradonačelnik Rajković upriličio prijem u povodu Dana civilne zaštite

Dogradonačelnik Rajković upriličio prijem u povodu Dana civilne zaštite

Zamjenik gradonačelnika, ujedno i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Grada Labina, Zoran Rajković danas je upriličio prigodni prijem u povodu međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite, koji se obilježava 01. ožujka.

Prijemu su se, uz predstavnike općina Labinštine, odazvali i članovi Stožera zaštite i spašavanja Grada Labina, predstavnici Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a, Policijske postaje, Crvenog križa i Trgovačkog društva Vodovod Labin.

Rajković je podsjetio da se 1. ožujka slavi Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava se na datum kada je 1972. stupio na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, a dan nakon toga počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu. Civilna zaštita je oblik organiziranja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša i njene su zadaće prvenstveno socijalne i civilne naravi. Važnost dobro organizirane civilne zaštite imali smo prilike vidjeti i u Domovinskom ratu, nastavio je Zoran Rajković. 

Boris Rogić, stručni suradnik u Službi zaštite i spašavanja Vatrogasne zajednice Istarske županije detaljno je govorio o značaju sustava zaštite i spašavanja Grada i općina, važnosti i ulozi stožera zaštite i spašavanja i zapovjedništva civilne zaštite, o postrojbama civilne zaštite Grada Labina i općina Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedelja, njihovom opremanju i potrebi za edukacijom. Zahvalio je na dosadašnjoj suradnji te čestitao svim prisutnima Dan civilne zaštite.

Spomenuo je da je 2012.godina bila izuzetno teška godina, kada je na području čitavog poluotoka bilo proglašeno stanje elementarne nepogode, a u Općini Kršan čak dva puta u spomenutoj godini.

Prošla je godina bila znatno povoljnija, što potvrđuje i činjenica da je bilo gotovo dvije trećine manje požara nego godinu ranije.

U nadolazećim mjesecima najavio je pripreme za nadolazeću turističku sezonu, a prigoda je to bila i za pohvaliti vježbe koje su održane u tvornici Holcim, Termoelektrani Plomin i Centru `Liče Faraguna`.

Galerija fotografija