Služba zaštite i spašavanja VZIŽ dobitnik Godišnje nagrade za razvoj sustava za 2013. godinu

Služba zaštite i spašavanja VZIŽ dobitnik Godišnje nagrade za razvoj sustava za 2013. godinu

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u petak, 28. veljače 2014., održana je središnja svečanost povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se obilježavaju 1. ožujka. Svečanoj sjednici su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, njegova pomoćnica Ines Krajčak, general Oružanih snaga Ivan Jurić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić,župan Šibensko - kninske županije Goran Pauk te brojni predstavnici civilne zaštite.

Dodijeljene su i godišnje nagrade za 2013. godinu, koje je dobitnicima uručio ministar Ranko Ostojić.

Dobitnik  godišnje nagrade za 2013 godinu-
Služba zaštite i spašavanja Vatrogasne zajednice Istarske županije

Istarska županija prva je u Republici Hrvatskoj ustrojila Službu za zaštitu i spašavanje pri Vatrogasnoj zajednici Istarske županije. Služba je ustrojena 01. siječnja 2006. godine, i od tada je svojom stručnošću i kvalitetnim radom uspjela uspostaviti kvalitetan sustav zaštite i spašavanja u Istarskoj županiji. Sve udruge građana koje se bave zaštitom i spašavanjem uvezane su u jedinstveni sustav, koji nadopunjuje profesionalne snage zaštite i spašavanja. Takav sustav zaštite i spašavanja jedinstven je u državi, te mnoge županije i gradovi slijede primjer Istarske županije. Služba za zaštitu i spašavanje u suradnji s Istarskom županijom i gradom Pula, organizira regionalnu manifestaciju "Dane zaštite i spašavanja", gdje se okupljaju stručnjaci iz područja sigurnosti, sa svrhom stalnog unaprjeđenja sustava zaštite i spašavanja. Osim ove manifestacije, kroz koju se promiče svijest o sustavu zaštite i spašavanja, Služba zaštite i spašavanja Istarske županije uspostavila je i međuregionalnu suradnju sa susjednim službama, kao što su Civilna zaštita talijanske regije Friuli Venezia Giulia, te s Civilnom zaštitom Republike Slovenije, i to područja Kopar, Nova Gorica i Postojna.

Nagradu je primio Denis Stipanov, voditelj Službe zaštite i spašavanja Vatrogasne zajednice Istarske županije.

U nastavku obilježavanja Dana civilne zaštite, na središnjoj šibenskoj rivi je održana pokazno-terenska vježba zaštite i spašavanja, a posjetitelji su mogli razgledati i izložbu opreme i sredstava koja se koriste u sustavu. Vježbom su prezentirane sposobnosti redovnih snaga zaštite i spašavanja u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu i zaštiti okoliša u slučaju tehničko - tehnološke nesreće u luci. Scenarij vježbe predvidio je gašenje požara na benzinskoj postaji, onečišćenje mora, požar na brodu i spašavanje unesrećenih s broda.

Galerija fotografija