Vježba Molo Carbone 2015.

Vježba Molo Carbone 2015.

U sklopu godišnjeg plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Istarskoj županiji 24.11.2015 g  održana je pokazna vježba čišćenja mora u akvatoriju pulske luke pod nazivom Molo Carbone 2015. Vježba je obuhvatila uzbunjivanje, upravljanje incidentom i upotrebu opreme na moru, a za cilj je imala unaprjeđenje suradnje i usklađivanje operativnog osoblja te provjeru zapovjednog ustroja.

Između ostalog u sklopu vježbe testirala se i oprema nabavljena u sklopu EU-projekta HAZADR financiranog iz programa IPA Adriatic CBC 2007. - 2013.

Vježbu je organizirao Županijski operativni centar kod iznenadnog onečišćenja mora Istarske županije koji je ujedno odgovoran za provedbu postupka i mjera predviđanja u sprječavanju onečišćenja mora te akcija čišćenja i otklanjanja posljedica u slučaju iznenadnog onečišćenja mora u Istarskoj županiji.

Scenarij vježbe je unaprijed usuglašen bez objavljivanja vremena akcidentnog događaja da bi se u realnom vremenu provjerila spremnost svih sudionika u vježbi i ispravnost opreme.

U sklopu vježbe opskrbni brod "Silni" je pri povratku u pulsku luku doživio kvar na motoru pri čemu je u more iscurilo pogonsko gorivo, što je rezultiralo naftnom mrljom površine oko 100 kvadratnih metara.

Sama je vježba uspješno provedena te su se utvrdila mjesta za unaprjeđenje i poboljšanje testiranog sustava. U akciji su sudjelovali i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Obalne straža, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Lučke kapetanije, županijskih lučkih uprava, Vatrogasne zajednice Istarske županije,Služba civilne zaštite VZIŽ, Javne vatrogasne postrojbe Pula, tvrtke Dezinsekcija d.o.o. Rijeka te djelatnici Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije.

Galerija fotografija