Skupština europskih regija (SER)

Skupština europskih regija (SER) asocijacija je koja okuplja europske regije s ciljem predstavljanja i promoviranja njihovog interesa unutar europskih institucija. Utemeljena je 14. lipnja 1985. godine na stečenim iskustvima prekogranične suradnje, 9 međuregionalnih organizacija i prve grupe od 47 regija. Danas Skupština europskih regija broji 250 regija članica iz 25 europskih država. 

Istarska županija prva je od hrvatskih regija primljena u članstvo SER-a 1994. godine. Odluku o primanju Istarske županije u Skupštinu europskih regija donio je Politički komitet 7. listopada 1994. godine na sastanku u Fortezzi di Basso (Firenze), Italija. Ta je odluka ratificirana 1. prosinca 1994. godine na redovnoj godišnjoj Generalnoj Skupštini u Strasbourgu - Francuska. 

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić izabran je za potpredsjednika SER-a 2003. godine. Ujedno je i aktualni predsjednik Komisije II SER-a koja se bavi institucionalnim pitanjima (odnosi s Vijećem Europe i Europskom Unijom), promocijom regionalizma, međuregionalnom suradnjom Istok-Zapad, odnosima s OESS-om i edukacijskim programima (CENTURIO, Ljetna škola SER-a). Prvi put je dužnost potpredsjednika SER-a obnašao od 1998. do 2000. godine. 

Opširnije