Predstavljen EU projekt "Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula"

Predstavljen EU projekt "Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula"

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, sudjelovao je danas na predstavljanju EU projekta "Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula".

Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula nastat će nadogradnjom i opremanjem postojeće infrastrukture Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (ŠTUT) te usavršavanjem nastavnika strukovnih predmeta i uvođenjem moderniziranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja. Glavne aktivnosti centra KLIK Pula bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca.

"Danas je važno stvarati kadrove koji će pri završetku školovanja naći zaposlenje u struci, a svjesni smo da će uspjeti naći zaposlenje u struci jedino ako će njihovo obrazovanje biti u korak sa zahtjevima koji postavlja globalno tržište radne snage. Turizam, bez obzira na trenutnu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, ostat će i u budućem razdoblju jedna - nadamo se ne jedina - od temeljnih sastavnica istarskog gospodarstva", istaknuo je istarski župan u svom govoru.

Istaknuo je, također, kako moramo nastaviti ulagati u ljudske resurse na području turizma i ugostiteljstva, te da je upravo osnivanje Regionalnog centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula, odlučujući iskorak u tom smjeru.

Projekt je predstavila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, dok je privremena ravnateljica JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove Patrizia Bosich govorila o značaju EU fondova za sufinanciranje navedenih projekata. Ispred Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, okupljenima se obratila ravnateljica Orhideja Petković.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić podsjetio je u svom pozdravnom govoru, kako se u Puli trenutno gradi i srednja Medicinska škola te proširuje Sveučilišni kampus.

"Izuzetno mi je drago što pred nama imamo projekt koji će u svakom pogledu unaprijediti mogućnost obrazovanja naših mladih te im omogućiti stjecanje znanja potrebnog da bi bilo konkurentni na tržištu rada. Znamo da je ključ uspjeha u turizmu i ugostiteljstvu čovjek i veseli me što će mnoga praktična znanja učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu moći stjecati u novim kapacitetima. Posebno mi je drago što se ulaže u cjeloživotno učenje jer čovjek uči dok je živ", istaknuo je pulski gradonačelnik.

Osnivanje, uspostava i razvoj centra KLIK Pula provest će se putem 2 EU projekta kako slijedi:

1.) Izgradnja i opremanje centra KLIK Pula financirat će se iz Europskog Fonda za Regionalni Razvoj u okviru projekta "KLIK Pula - Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula", ukupne vrijednosti 30.460.923,43 kuna.

Projektu se dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 30.000.000,00 kuna, dok Istarska županija sufinancira iznos u visini od 460.923,43 kuna. Razdoblje provedbe projekta započelo je 13. svibnja 2019. te traje do 13. svibnja 2022.

Korisnik sredstava je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a provodi se zajedno s partnerom Istarskom županijom i suradnicima (HGK, Hrvatski zavod za zapošljavanje - područni ured Pula, Obrtnička komora Istarske županije, Valamar Riviera d.d. i Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno).

2.) Opremanje, uspostava i razvoj centra KLIK Pula financirat će se iz Europskog Socijalnog Fonda u okviru projekta "KLIK Pula - Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještna u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula", ukupne vrijednosti 44.692.084,78 kuna.

Provedba projekta traje 45 mjeseci dok je intenzitet potpore 100%. Korisnik projekta je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula zajedno s 12 partnera (Istarska županija, AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre, Sveučilište Jurja Dobrile Pula, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugen Kumičić Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Grad Pula, HGK - Županijska komora Pula, Obrtnička komora Istarske županije, Arena Hospitality Group d.d., Maistra d.d., Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d.).

Galerija fotografija