Održana koordinacija na temu zbrinjavanja oboljelih osoba od COVID-19 tijekom turističke sezone

Održana koordinacija na temu zbrinjavanja oboljelih osoba od COVID-19 tijekom turističke sezone

Koordinacija Stožera civilne zaštite Istarske županije, gradonačelnika i načelnica/ka Istarske županije, vezano uz pitanje zbrinjavanja oboljelih osoba od COVID-19 tijekom turističke sezone 2020. godine održana je danas u Spomen domu, u Pazinu. Prisustvovali su joj zamjenik župana koji obnaša dužnost istarskog župana Fabrizio Radin sa suradnicima, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, ravnatelj ZZJZIŽ Aleksandar Stojanović, predstavnici svih istarskih JLS-a i načelnici Stožera CZ općina i gradova na području Istarske županije.

Kako je naglasio župan Radin, pri završetku Koordinacije, povod okupljanja su bile mjere koje treba poduzeti radi zbrinjavanja eventualnih slučajeva turista pozitivnih na COVID-19 tijekom turističke sezone.

"Osjećali smo potrebu da analiziramo situaciju zajedno s odgovornim osobama na razini gradova, općina i lokalnih stožera kako bi bili, kao i do sada, spremni promptno reagirati u slučaju pojave zaraze među našim gostima", istaknuo je župan Radin.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić, pak, smatra kako se izvrsnost u nošenju s koronakrizom, uz stručnost Stožera civilne zaštite, očituje i u sveistarskom zajedništvu, što je potvrdila i današnja sjednica.

"Svi skupa želimo sačuvati zdravlje naših ljudi, ali želimo omogućiti građanima i gospodarstvu, između ostalog i turizmu, da funkcioniraju. Međutim, s druge strane vidimo kako su se otpuštanjem mjera pojavili veći rizici pojave zaraze, što je potvrđeno i jučer s dvoje novih zaraženih. Zato je potrebno naglasiti značaj poštivanja svih epidemioloških mjera, u smislu držanja distance, osobne higijene, kao i pridržavanja mjera na mjestima javnog okupljanja. Želja nam je izvući maksimalno od ove sezone, ali prije svega sačuvati zdravlje ljudi", izjavio je pulski gradonačelnik, dodajući kako očekuje i stupanje na snagu državnog protokola po pitanju postupanja s turistima.

Na ovo potonje se osvrnuo i načelnik Kozlevac kazavši sljedeće: "Već tri tjedna čekamo protokol od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite i države o tome kako se ponašati prema moguće bolesnim turistima, a kojih u Istri, na današnji dan, već ima preko 40 tisuća".

"Obzirom na situaciju i odlično funkcioniranje sustava civilne zaštite na području Istarske županije, cilj nam je da ostvarene rezultate i održimo i da u narednom periodu poduzmemo sve ono što je potrebno da situacija i dalje bude povoljna, na zadovoljstvo naših građana, ali i na zadovoljstvo turista, koji u sve većem broju dolaze u Istru", izjavio je Kozlevac koji se potom osvrnuo na zaključke koji su usvojeni na koordinaciji.

1.) Svi gradovi i općine će zajedno sa svojim stožerima civilne zaštite locirati, odnosno odrediti moguće kapacitete, koji će poslužiti za karantenu i samoizolaciju moguće suspektnih turista, dok će svi oboljeli ići u bolnicu.  To se odnosi pogotovo na one objekte  koji ne mogu kod sebe planirati kapacitete, dok su sve velike turističke kuće planirale 10 % kapaciteta za moguće slučajeve zaraze.

2.) Gradski stožeri zajedno s turističkim kućama provjerit će stanje zdravstvene organizacije u turističkim kućama, odnosno provjerit će da li je uspostavljen zdravstveni sustav ili treba još uvijek nešto poduzeti zajedno s Istarskim domovima zdravlja. IDZ je predložio da se što prije uspostavi učinkoviti zdravstveni sustav za turiste kako ne bi vršili nekontrolirani proboj u javni zdravstveni sustav.


3.) Postoji nezadovoljstvo s radom inspekcijskih službi po pitanju kontrole provedbe mjera, koje su same po sebi dosta liberalne. Zatražit će se od države da omogući što kvalitetnije inspekcijske nadzore, pogotovo u onim objektima koji ne poštuju preporuke.

4.) SCZ ovisno o procjeni idući tjedan će donijeti određene mjere koje će biti obavezujuće u smislu poštivanja fizičke distance, potrebe nošenja maske, osobne higijene i higijene prostora.