Kuća fresaka u Draguću kao posjetiteljski centar i središte kulturne rute po freskama

Kuća fresaka u Draguću kao posjetiteljski centar i središte kulturne rute po freskama

U Kući fresaka u Draguću danas je upriličena javna prezentacija interpretacijskog sadržaja Kuće fresaka i formiranje posjetiteljskog centra, kao središta kulturne rute po zidnim slikama u Istri. Procjenjuje se da je na relativno maloj površini istarskog poluotoka sačuvano oko 150 lokaliteta sa zidnim slikama koje su nastajale od antičkog razdoblja pa sve do 20. stoljeća. Taj se broj povećava sa svakim novim istraživanjem arheoloških lokaliteta ili obnavljanjem crkvenih građevina jer uvijek se pronađe kakav novi primjerak zidnog slikarstva i u svjetovnim građevinama i u crkvama. U kulturološkom smislu to je fenomen kojeg je Istra odlučila čuvati i prezentirati.

Na prezentaciji, koja se odvijala s ograničenim i kontroliranim brojem gostiju iz javnog i kulturnog života, prisutne je pozdravio ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Graciano Kešac, te voditeljica Kuće fresaka Sunčica Mustač koja je prisutne provela kroz sadržaj Kuće. U konferencijskoj sali Kuće fresaka, sada opremljenoj informativnim materijalima, pozdravne govore održali su načelnik Općine Cerovlje Emil Daus i obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin, naglašavajući važnost zidnog slikarstva Istre i vrednovanja istarske kulturne baštine.

Prisjetimo se, Kuća fresaka u Draguću na području Općine Cerovlje, otvorena je 2015. godine u sklopu europskog projekta REVITAS, a kojem je cilj bio revitalizacija istarskog zaleđa. U sklopu projekta obnovljena je troetažna zgrada stare škole s info-pultom i malom galerijom u prizemlju, kongresnom salom na prvom katu i apartmanom te studijskim prostorom na drugom katu. Kuća je dobila i raznovrsnu tehničku opremu, osnovne tiskane materijale o freskama pod naslovom "Šareni trag" te je izrađen digitalni sadržaj o najznačajnijim zidnim slikama na području hrvatske i slovenske Istre (http://revitas.org/hr/turisticki-itinerari/freske/).  

Nadalje, 2017. godine Kuća fresaka postaje odjel Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli te djeluje na više područja obuhvaćajući više djelatnosti koje se mogu grupirati u obrazovnu, muzejsku, znanstvenu i stručnu, te turističku djelatnost. Kuća fresaka u Draguću organizirala je od 2017. niz domaćih i međunarodnih simpozija i seminara na području kulturne baštine, radionice o izradi zidnih slika, edukacija za učitelje, profesore i turističke djelatnike, izdala je nekoliko publikacija  te pokrenula online bazu kulturne baštine slobodnog pristupa pod nazivom Istarska kulturna baština / Patrimonio culturale istriano (http://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/), a koja funkcionira kao podrška znanstvenicima, stručnjacima i posjetiteljima Istre.

U sklopu Kuće fresaka organizirane su i domaće te gostujuće izložbe, a velika izložba o povijesti zaštite zidnog slikarstva u Istri "Čuvari istarskih fresaka", gdje su se prezentirali najznačajniji istarski lokaliteti, još uvijek traje na Kaštelu u Puli. U tijeku je i međunarodna izložba o zidnom slikarstvu dviju regija - Istre i Gornjeg Friulija koja je organizirana u suradnji s udrugom Ad Undecimum iz San Giorgio di Nogaro, trenutno u zgradi regionalnog parlamenta u Trstu. Ove godine tiskat će se i opsežna monografija o zidnom slikarstvu u serijalu Umjetnička baština istarske crkve gdje je Kuća fresaka suizdavač i dio uredništva. Kuća fresaka prikuplja i dokumentaciju o zidnim slikama i općenito o istarskoj kulturnoj baštini te omogućuje boravak stručnjacima i znanstvenicima te korištenje uredskih prostora.

U sklopu projekta formiranja posjetiteljskog centra i središta kulturne rute po freskama, Kuća fresaka je opremljena novim informativnim sadržajem u kojem su zastupljene nove spoznaje i istraživanja na području zidnog slikarstva, predstavljene i rastumačene na tri jezika (hrvatski, talijanski i engleski) na pristupačan i slikovit način. Tekstove svih cjelina napisala je voditeljica Kuće fresaka, dok je autor postava dizajner Mauricio Ferlin. Sadržaj je koncipiran na način da se posjetitelje upućuje na daljnje istraživanje zidnog slikarstva, kao i na obilazak ostalih zidnih slika u Istri. Time se ujedno podiže svijest o kulturnoj baštini Istre općenito, ali i o strukama i ustanovama koje sudjeluju u njezinom istraživanju te njezinoj obnovi i prezentaciji.

Galerija fotografija