Svečano otvoren obnovljeni Kaštel Morosini-Grimani u Svetvinčentu

Svečano otvoren obnovljeni Kaštel Morosini-Grimani u Svetvinčentu

Srednjovjekovni Kaštel Morosini-Grimani u Svetvinčentu obnavljao se dugi niz godina, a posljednji projekt obnove odvijao se u sklopu EU projekta Kulterra. Ovaj potonji je uspješno okončan i kaštel je zasjao u punom sjaju što je bio povod za jučerašnje svečano otvaranje, kojem su prisustvovali brojni uzvanici među kojima i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin, istarski gradonačelnici i načelnici, te saborski zastupnici.

Kako je istaknuo prvi govornik i domaćin svečanosti, načelnik Općine Dalibor Macan projekt obnove kaštela od iznimnog je značaja za općinu jer je omogućila gospodarski i kulturni razvoj lokalne zajednice.

"Sve to ne bi bilo moguće bez izvođača radova i projektanata koji su dali sve od sebe da bi danas i u budućnosti svi posjetitelji mogli uživati u njegovoj ljepoti. Zadnjih nekoliko godina kaštel pleše, pjeva, tu se gledaju filmovi i ljudi se opet skupljaju unutar zidina. Kad imaš cilj, to znači da si spreman krenuti na put. Ali to putovanje neće biti ni kratko ni mirno. Naš je brod i uz slomljeni jarbol i istrzana jedra došao u mirnu luku. I to najmanje zaslugom kapetana koji sada tu pred vama govori, a najviše zahvaljujući kvalitetnoj posadi koja nikad nije napuštala ni brod ni svog kapetana i nikad nije odustajala od naših zajedničkih snova", kazao je između ostalog načelnik. Zahvalu je uputio i gostu iz Venecije - Ettoru Beggiatu, autoru zakona iz 1994. godine o očuvanju venecijanskog povijesnog naslijeđa diljem svijeta, zahvaljujući kojem su brojna financijska sredstva u nekoliko navrata stizala i za obnovu svetvinčentskih zidina.

Župan Radin je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje svečanosti otvaranja obnovljenog Kaštela Morosini-Grimani, realiziranog u sklopu europskog projekta Kulterra.

"Iz škrinje naše zavičajne baštine, s opravdanim ponosom, predstavljamo javnosti i potencijalno zainteresiranim posjetiteljima, u svom punom sjaju, još jedno remek djelo srednjovjekovnog istarskog graditeljstva. Obnovljeni kaštel ciljano računa na onu tipologiju posjetitelja - možda ne toliko brojnih, ali posebno zahtjevnih, koji u ovo epidemijsko doba inteligentno izbjegavaju masovna okupljanja", rekao je istarski župan koji je posebno istaknuo edukativnu funkciju projekta.

"Edukativni sadržaji se trebaju učiniti dostupnima ne samo turistima već, prije svega, i domicilnom stanovništvu, naročito učeničkoj populaciji putem Zavičajne nastave, usmjerenog ka valorizaciji istarske povijesti, tradicije i lokalnih običaja, kojeg naša Županija promovira i materijalno podržava u regionalnom sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja", zaključio je župan.

U svome obraćanju predsjednik Milanović prisjetio se svog prvog posjeta kaštelu, 2009. godine, za kojeg prije toga nije ni znao da postoji.

"Ostao sam fasciniran da postoji jedan ovakav biser, robustan i surov kao klisurina, a opet poseban i elegantan kao Šoštakovićev valcer. Ni tada ovaj kaštel nije bio toliko ruševan koliko je bio zapušten, i danas kad ga gledam, razlika nije tolika, ali je ipak vidljiva. To govori o tome koliko je u njegovu obnovu uloženo rada, vremena, truda, minucioznosti, znanja, strpljenja, da se napravi ovo malo čudo. Prvo na što sam obratio pažnju bilo je unutarnje dvorište kaštela za koje sam se iskreno nadao da će ostati onakvo kakvo je bilo, zemljano i travnato, bez ikakvog popločenja. Svaka čast svima koji su učestvovali u ovom projektu i udahnuli mu novi život, jer svi smo mi kratkog vijeka, a kaštel je bio i bit će ovdje zauvijek", poručio je predsjednik.

Uslijedio je službeni obilazak multimedijalnog centra unutar kaštela te svih sadržaja koji će posjetiteljima pružiti pregršt doživljaja.

Galerija fotografija