Upriličen prijem za pripadnike 119. brigade Hrvatske vojske

Upriličen prijem za pripadnike 119. brigade Hrvatske vojske

U sjedištu Istarske županije u Puli, danas su župan Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule Boris Miletić upriličili, već tradicionalni, prijem za predstavnike 119. brigade Hrvatske vojske povodom 29. obljetnice njezinog osnutka.  

Kako je istaknuto, 119. brigada je formirana 7. rujna 1991. godine i imala je svoje bojne u Puli, Rovinju, Poreču, Labinu, Pazinu i Umagu, dok je u ljeto 1995. godine u sastavu brigade ustrojena i raketno-topnička divizija koja se popunjavala na području Buzeta.

Župan Radin je, tom prigodom, izrazio zadovoljstvo što brigadu vidi u punom sastavu, kao svjedoka jednog vremena koje je iza nas, a koje nam donijelo slobodu, suverenost i mogućnost da se i dalje razvijamo na demokratskim osnovama.

"Bila mi je izuzetna čast biti s vama i jutros na polaganju vijenaca, kad smo imali priliku čuti govore o vašem ratnom putu. Posebno mi je drago što se retorika ne mijenja i činjenice ostaju nepromijenjene gotovo nakon 30 godina. 119. brigada s ponosom nosi ime brigade bez mrlja te je izvršila sve svoje zadaće na najbolji mogući način, poštujući sva pravila ratovanja u nemogućim uvjetima, u skladu s međunarodnim konvencijama", poručio je istarski župan čestitavši svim pripadnicima 119. brigade 29. obljetnicu, ujedno izrazivši nadu da će se dogodine, 30. veliku obljetnicu moći primjereno obilježiti i proslaviti.

Čestitkama i podršci se pridružio i gradonačelnik Miletić, rekavši kako je ovo 15. put da se održava prijem.

"Koliko god je to na jednoj simboličkoj razini, smatram da je apsolutno potrebno prisjetiti se i ne zaboraviti ono što ste vi sa svojim suborcima prošli, a na tragu oslobođenja naše domovine i očuvanja njezine teritorijalne cjelovitosti i slobode. U tom smislu, svi skupa možemo biti ponosni što ste to odradili maksimalno profesionalno, bez ikakvih mrlja i što ste na taj način doista veliki ponos kako naše županije, tako i našega grada", istaknuo je pulski gradonačelnik.

U ime brigade obratio se predsjednik Kluba 119. brigade Pula Roberto Fabris zahvalivši se na velikoj podršci županu i gradonačelniku Pule, ali i gradonačelnicima Rovinja, Labina i Buzeta, koji su ih, također, proteklih dana primili.

"Zahvaljujući zadaći koju je izvršavala 119. brigada same `91. godine, uz suradnju s lokalnom vlašću, nije došlo do nikakvog granatiranje grada Pule, ali ni ostalih dijelova Istarske županije. Tada smo svojim ponašanjem i radom pokazali da smo spremni na zadaće koje nas čekaju, a čekalo nas je ličko ratište, dio postrojbe je bilo na slavonskom ratištu, a dio na stonskom, naglasio je između ostalog Fabris, podsjetivši još jednom kako je 119. brigada bez mrlje, brigada koja se nikome za ništa ne treba ispričavati i koja je sve postavljene zadaće izvršila vrlo profesionalno i korektno.

U pripremi je monografija 119. brigade, o čemu je govorio Davor Gregorović, kazavši da je riječ o kompleksnom projektu, kojeg ne bi bilo moguće realizirati bez financijske podrške Istarske županije, istarskih gradova i općina. Glavni autor i istraživač monografije je prof. dr. Darko Dukovski, a sam Gregorović je urednik i pomoćni istraživač. Planirano je da monografija izađe na 250 stranica teksta, popraćena s 80 stranica fotografija, te uz dodatni popratni sadržaj.

Uz Fabrisa i Gregorovića, prijemu su sudjelovali i Marjan Mužinić, Mauro Ukušić, te Cvjetko Vretenar.

Valja se prisjetiti i kako je kroz 119. brigadu prošlo preko 6,5 tisuća građana iz cijele Istre i ona je bila prva veća organizirana postrojba ovih krajeva koja je sudjelovala u Domovinskom ratu na ličkoj bojišnici. Značajno je i njezino sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja". Kroz borbeni put brigade je imala pet zapovjednika (Branko Bošnjak, Marijan Mužinić, Mauro Ukušić, Mirko Vuković, Roberto Fabris), a poginulo je sedam njezinih pripadnika: Tomislav Brstilo, Dušan Bulešić, Marijan Vinković, Damir Meaški, Nenad Kalčić, Bajra Draginović i Slavko Cindrić, dok je njih 80 ranjeno.

Galerija fotografija