Najavljen hibridni 3. Forum BPW AdrionNet

Najavljen hibridni 3. Forum BPW AdrionNet

Hibridni 3. Forum BPW AdrionNet održava se u ozračju obilježavanja 20. godišnjice djelovanja BPW Prvi hrvatski klub Pula i 90. obljetnice djelovanja BPW pri Ligi naroda, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica BPW Pula dr. sc. Alida Perkov. Uz Perkov, na konferenciji, održanoj u prostorijama Obrtničke komore Istarske županije, sudjelovali su i zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, predsjednik Čakavskog sabora Josip Šiklić, potpredsjednica OK IŽ Karmen Gašparini i pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije – IDA do.o. Tamara Kiršić.

BPW Pula je osnivač Mreže poduzetnica jadransko-jonske regije BPW AdrionNet, u kojoj sudjeluju istoimene udruge poduzetnica Grčke i Italije. Osnovni ciljevi Mreže su poslovno i projektno povezivanje mikro i malih obrtnica i poduzetnica, te poslovnih žena. Prvi Forum je tako održan u Ateni 2018. godine, a drugi na Sveučilištu Sannio u Italiji, godinu nakon. 

„Ovogodišnji hrvatski 3. Forum posvećen je međusobnom umrežavanju i savjetovanju oko projektne suradnje, a o njegovom značaju govori činjenica da će na njemu sudjelovati i predsjednica BPW International Amany Asfour“, kazala je predsjednica Perkov dodajući kako se hibridnost Foruma sastoji u kombinaciji virtualnog djela programa i stvarnog susreta.

Zamjenica župana pozdravila je prisutne u ime Istarske županije, jednog od pokrovitelja Foruma, te u ime Povjerenstva za ravnopravnost spolova IŽ, kao suradnika BPW Pula.

„Važno je iznova ponavljati da je ekonomska neovisnost žena itekako važna dimenzija rodne ravnopravnosti. Međutim, rodna ravnopravnost nije nekakva vrijednost sama za sebe u društvu, već ona itekako doprinosi i razvoju čitave zajednice, što možemo vidjeti na primjeru razvijenih Skandinavskih zemalja čija je društvena razvijenost u direktnoj korelaciji s rodnom ravnopravnosti“, naglasila je Ćakić Kuhar dodajući kako u Istri 46,72 % svih zaposlenih čine žene, međi kojima su mnoge poduzetnice aktivne u raznim djelatnostima.

Prema riječima prof. Šiklića, u prvom djelu Foruma, 24. rujna održat će se znanstveni skup „Žene u kulturi, društvenom i gospodarskom životu Istre“, u Spomen domu u Pazinu, u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora za povijest Istre.

Drugi dio održava se u Puli i ima više dimenzija. U Domu hrvatskih  branitelja 2. listopada održat će se svečanost otvaranja Foruma uz pozdravne govore i uvodna izlaganja, a uslijedit će niz okruglih stolova. Izlagački dio će prikazati različite aktivnosti na polju proizvodnih i uslužnih djelatnosti, a predstavit će se istarske obrtnice te partnerske udruge iz Slavonije i Banovine. 

Također, tijekom Foruma bit će predstavljen web katalog istarskih poduzetnica, na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, a koji je dostupan na mrežnim stranicama BPW Pula. 

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula bit će, pak, prikazana izložba o gospodarstvu Pule od sredine 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata.

Galerija fotografija