Čestitka župana Radina povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Čestitka župana Radina povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Na današnji dan - 1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba te tom prilikom zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin upućuje iskrene čestitke svim osobama treće životne dobi u Istarskoj županiji. Vremena u kojima živimo, naglasio je župan, obilježena su epidemijom COVID-19, čija pojava utječe na sve nas, a posebno na naše starije sugrađane koji spadaju u dobnu skupinu s većim rizikom od obolijevanja i razvoja težih oblika bolesti. 

„Na svima nama je, stoga, velika odgovornost da pazimo na one najugroženije skupine u društvu. Istarska županija koordinirano sa županijskim Stožerom civilne zaštite i epidemiolozima našeg Zavoda za javno zdravstvo poduzima sve moguće mjere da osobe treće životne dobi maksimalno zaštiti od mogućnosti zaraze virusom. Koristim priliku i da se zahvalim svim starijim osobama u Istri koje se pridržavaju propisanih preporuka i mjera, ali i svim ostalim građanima“, istaknuo je Radin.

Župan se ujedno osvrnuo i na projekte i programe koje Županija provodi s ciljem povećanja kvalitete života osoba treće životne dobi. Uz izgradnju nove Opće bolnice u Puli, podsjetio je i na druge vrijedan kapitalne projekte poput izgradnje hospicija u Puli, kao i kontinuirana ulaganja u domove za starije osobe diljem Istre. Od ovih potonjih valja podsjetiti na dogradnju Doma za starije osobe Domenico Pergolis“, zajednički projekt Istarske županije i Grada Rovinja, kojim je kapacitet povećan za 40 mjesta u stalnom smještaju i 20 mjesta u dnevnom boravku. Slijedi gradnja domova u Pazinu i Labinu za što Istarske županija daje kapitalnu pomoć za otplatu kredita, a pripremaju se i druge investicije. 

Nadalje, kako bi se osobe treće životne dobi potaknulo na zdravo starenje tj. aktivnosti kojima će što duže održati dobro tjelesno i mentalno zdravlje, Istarska županija sufinancira i podržava udruge koje organiziraju sportske aktivnosti, razne kreativne radionice i sl. Također, značajan je i projekt pružanja pomoći u kući i razvoju, dostupan na širem području Poluotoka, bilo da se radi o pripremi ili dostavi obroka, održavanju higijene, ili obavljanju kućnih poslova, a razvijaju se i drugi programi u zajednici, kao što su dnevni boravci za starije i klubovi za umirovljenike.