Zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar imenovana nacionalnom koordinatoricom za primjenu Europske povelje o ravnopravnosti spolova

Zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar imenovana nacionalnom koordinatoricom za primjenu Europske povelje o ravnopravnosti spolova

Zamjenica župana Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar imenovana je od strane Hrvatske zajednice županija nacionalnom koordinatoricom za primjenu Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. 

Kao nacionalna koordinatorica, zamjenica župana postaje članica Vijeća europskih lokalnih i regionalnih jedinica, i to u Odboru za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini (Council of European Municipalities and Regions, Standing Committee for Equality of Women and Men in Local Life).

Tom je prigodom, Ćakić Kuhar istaknula da je s velikim zadovoljstvom i osjećajem odgovornosti prihvatila ovo imenovanje za koje vjeruje da predstavlja jasnu potvrdu njezinog dugogodišnjeg rada na području ravnopravnosti spolova, ali i priznanje da su politike Istarske županije odlično prihvaćene u Europi. 
 
„Biti dio tijela čija je važna uloga kreiranje europskih politika po pitanju ravnopravnosti spolova, jedinstvena je prilika da u Hrvatskoj konačno primjenjujemo najbolje prakse i najuspješnije mjere na tom području. Nažalost, i po pitanju ravnopravnosti spolova zaostajemo od razvijenih europskih zemalja. No, to se može promijeniti, počevši od lokalne razine“, kazala je zamjenica župana naglasivši da se gotovo tri četvrtine zakonodavstva EU-a provodi upravo na regionalnoj i lokalnoj razini.

„Nestrpljivo iščekujem prvo zasjedanje, a svoj ću angažman fokusirati na rješavanje problema žena te na jačanje uloge žena u hrvatskom društvu. Stvarna i potpuna ravnopravnost spolova civilizacijski je doseg kojeg jednostavno moramo postići“, zaključila je.

Podsjetimo, Vijeće europskih lokalnih i regionalnih jedinica (CEMR) najstarija je i najobuhvatnija europska udruga lokalnih i regionalnih vlasti, organizacija koja okuplja nacionalne udruge lokalnih i regionalnih vlasti iz 41 europske zemlje i predstavlja sve teritorijalne razine. Od svog osnivanja 1951. godine, CEMR potiče izgradnju ujedinjene, mirne i demokratske Europe utemeljene na lokalnoj samoupravi, poštivanju načela supsidijarnosti i sudjelovanja građana.