Za projekte na području Pule i okolice osigurano više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova

Za projekte na području Pule i okolice osigurano više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Puli, u prisustvu ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislava Petrica, zamjenika župana koji obnaša dužnost istarskog župana Fabrizia Radina, te zamjenika gradonačelnika Pule i čelnika ITU Provedbenog tijela  Pula Roberta Cveka svečano uručila čak šest Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, za projekte na području Pule i okolice, vrijedne više od 75 milijuna kuna. 

Riječ je o projektima iz tri različita poziva u okviru ITU mehanizma, a ugovorima se osigurava više od 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će ostatak sufinancirati prijavitelji projekata i njihovi partneri. 

„Ovim ugovorima podržavamo daljnji razvoj poduzetništva i poduzetničkih zona, ali i revitalizaciju kulturne baštine, odnosno brownfield lokacija. Dodatno mi je zadovoljstvo, kada spominjemo revitalizaciju brownfield područja, upravo i ugovor koji će koristiti Sveučilište u Puli za daljnji razvoj svojih nastavnih i znanstvenih aktivnosti“, istaknula je ministrica Tramišak. 

Veliko zadovoljstvo potpisanim ugovorima izrazio je i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek ujedno i čelnik ITU Provedbenog tijela. 

„Kao urbano područje najbolji smo u povlačenju sredstava iz EU fondova i vjerujem da će realizacija ovih projekata pomoći u još značajnijem razvoju grada Pule i cijelog urbanog područja. Nadamo se da ćemo i u sljedećem obračunskom razdoblju biti jednako uspješni kao i ovome“, naglasio je Cvek. 

Izrazito dobru suradnju između državne razine i lokalne, regionalne samouprave tom je prilikom pohvalio župan Radin.

„Ovim ugovorima, između ostalog, dovodi se do bolje integracije i bolje urbanizacije našega prostora i mislim da će to doprinijeti razvoju naše društvene zajednice u vrlo kratko vremenskom periodu“.

Od uvodno spomenutog iznosa bespovratnih sredstava 18,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava uložit će se u realizaciju strateškog projekta „Coworking Pula“, čiji je prijavitelj Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o., a Grad Pula jedan od partnera na projektu. Izgradnjom modernog kompleksa namijenjenog poduzetnicima na području Pule i okolice trenutačno devastirana i napuštena zgrada u strogom centru grada, pretvorit će se u poduzetnički centar, čime će se dati novi zamah razvoju pulskog poduzetništva te stvoriti još povoljnija poduzetnička klima za nova ulaganja, inovacije i implementaciju novih tehnologija. Budući poduzetnički centar predstavljat će tako ključno mjesto za okupljanje, odnosno stvaranje poduzetničke zajednice na urbanom području Pula i šire.

U okviru poziva „Investicije u razvoj poslovne infrastrukture i poduzetničkih inkubatora na Urbanom području Pula“  kojima će se izgraditi komunalna infrastruktura u poduzetničkim zonama potpisani su ugovori za projekte ,,Prometnica - Cesta 2 u građevinskom području gospodarske namjene Vodnjan-sjever'', za koju je osigurano više od 5,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će se projekt ,,Industrijska zona - Galižana - Prometnice s komunalnom infrastrukturom'', sufinancirati s oko 5,8 milijuna. Prijavitelj ovih projekta je Grad Vodnjana, a u sklopu istog poziva potpisan je još i Ugovor za projekt ,,Uspostava poduzetničke zone Barban – Krvavci III'', prijavitelja Općine Barban,  za koji će Općina bespovratno dobiti gotovo 7 milijuna kuna.

Pored navedenog, ugovorima za strateške projekte Grad Vodnjan će za ,,MMC Torcio'' osigurati  bespovratno sufinanciranje od gotovo 5,2 milijuna kuna, dok će Sveučilište Jurja Dobrile za projekt ,,Prenamjena zgrade bivšeg vojnog objekta - Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta'', osigurati 13,7 milijuna kuna.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, ugovore su u Komunalnoj palači preuzeli predstavnici prijavitelja: direktor IDA-e Boris Sabatti, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, načelnik Općine Barban Dalibor Paus te rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Alfio Barbieri.  

Galerija fotografija