Svečano otvoren Dječji kreativni centar u Puli

Svečano otvoren Dječji kreativni centar u Puli

Na prigodnoj svečanosti, uz uvažavanje svih epidemioloških mjera, u Puli je danas otvoren Dječji kreativni centar kojem su prisustvovali zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin, zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek i voditeljica Samostalne službe Posredničkog tijela Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Rajčić.

Radovi na cjelokupnoj obnovi Dječjeg kreativnog centra, poznatog kao bivši Pionirski dom, završeni su u roku krajem rujna ove godine, a sve kako bi pulskim mališanima bio osiguran najviši standard boravka i rada, primjeren njihovim željama i potrebama.

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek tom je prigodom izrazio zadovoljstvo što je upravo nakon godinu dana trajanja radova, dugo očekivana obnova, brojnim generacijama djece, omiljenog Dječjeg kreativnog centra uspješno privedena kraju. 

„Ovo je zaista poseban trenutak u našem gradu, kako za najmlađe tako i za one nešto starije koji su godinama i generacijama prolazili kroz nekadašnji Pionirski dom, sada Dječji kreativni centar, pohađajući razne aktivnosti ili gledajući brojne predstave. Kao Grad izuzetno smo ponosni što smo završetkom ovog projekta omogućili upravo našim najmlađima savršene uvjete za rad, njihove aktivnosti, druženja, predstave, radionice i sve ono što ovakav kreativni centar sa sobom nosi. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali na realizaciji ovog, za Pulu veoma važnog projekta – Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poručio je zamjenik gradonačelnika Cvek.

Župan Radin rekao je kako rad sadašnjeg Dječjeg kreativnog centra prati i poznaje još od 1997. godine.

„Zahvaljujući Gradu Puli i svima onima koji su sudjelovali u energetskoj obnovi, Dječji kreativni centar sada je dobio primjerene uvjete za rad brojnih kreativaca i entuzijasta. Iskreno im čestitam jer to nije samo dječje kazalište, nego institucija ovoga grada. Nema grada bez kazališta, a mi imamo ponovno dječji dom kreativnosti i umjetnosti na ponos budućim generacijama i svih Puležana koji će ga znati koristiti i nakon ovih teških vremena pandemije“, kazao je istarski župan.

Ukupna vrijednost radova je 10 milijuna kuna od kojih su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula.  

Naime, putem programa Energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, konkretno od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost energetska obnova zgrade sufinancirana je s 1,4 milijuna kuna, a dodatno su osigurana sredstva u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna temeljem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

„Izuzetno mi je drago što smo se uspjeli okupiti, unatoč izazovima s kojima smo suočeni, i čestitam što  niste odustali od ideje da ipak održite ovo svečano otvaranje. Grad Pula je istinski prijatelj djece i poduzima sve mjere da takav ostane i opstane, uključujući i mjeru koja je nama izuzetno važna i koju mi potičemo, a to je povećanje energetske učinkovitosti kroz energetske obnove zgrada. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je dugogodišnji partner svim dionicima u Republici Hrvatskoj koji prepoznaju ovu izuzetno važne teme i potencijal koji dolazi kroz provedbu upravo takvih projekata“, rekla je predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Rajčić.

Izvođač radova na energetskoj obnovi, društvo DE CONTE d.o.o. iz Labina, odabran kao najpovoljniji ponuditelj, na javnom natječaju ugovorene radove završio je prije roka sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, do 22. listopada 2020. godine. Radovi energetske obnove podrazumijevali su izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, postavljanje energetski učinkovitije rasvjete i rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom na prirodni plin. 

Uz projekt energetske obnove bila je jedinstvena prilika za uređenjem kompletne unutrašnjosti objekta kao i eksterijera. Sanirani su svi zidovi i stropovi, sanitarni čvorovi prilagođeni su osobama s invaliditetom, sanirana je pozornice Teatra Naranča, rekonstruirano je gledalište koje je dobilo nova sjedala, uređen je okoliš zgrade, kompletno dvorište osvijetljeno je LED rasvjetom te je uređeno moderno vanjsko igralište. 

Tijekom izvođenja radova obnove, korisnici Dječjeg kreativnog centra bili su privremeno smješteni na adekvatnim lokacijama, a od danas u novoobnovljenim prostorima ponovno provode aktivnosti Teatar Naranča, Zbor Zaro i Društvo Naša djeca, dok prostor Dječje knjižnice ostaje u funkciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula. 
 

Galerija fotografija