Veliki interes poduzetnika za nove poduzetničke kredite Istarske županije i gradova

Veliki interes poduzetnika za nove poduzetničke kredite Istarske županije i gradova

Sredinom listopada 2020. godine aktivirana je najizdašnija do sada kreditna linija u suradnji Istarske županije, gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan, poslovnih banaka, HBOR-a te Istarske razvojne agencije. Ukupni kreditni potencijal linije iznosi 385 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih proračuna.
Izrazito povoljna kamatna stopa koja se ove godine za nove investicije kreće u iznosu od 0,9 do 2 % te za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,3 do 2,4 % rezultirala je u dosadašnjem tijeku provedbe velikim brojem pristiglih kreditnih zahtjeva istarskih poduzetnika – njih ukupno 128, koji su razmatrani na prvoj sjednici Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita, održanoj prošli tjedan.

Povjerenstvo za dodjelu poduzetničkih kredita utvrdilo je da je od otvaranja kreditne linije do sada zatraženo 84 milijuna kuna kredita od čega se 43 milijuna kuna odnosi na ulaganje u nove investicije, dok je za trajna obrtna sredstva zatražen 41 milijun kuna. 

Analizom djelatnosti podnositelja zahtjeva odnosno poduzetnika, ustanovljeno je da većina zahtjeva dolazi iz prerađivačke industrije – 28,06%, zatim iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 16,79%, njih 16,51% dolazi iz djelatnosti trgovine na veliko i na malo, 13,38% iz građevinskih djelatnosti, 8,93% iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti. Iz djelatnosti prijevoza i skladištenja dolazi 8,33% zahtjeva dok je najmanje zahtjeva vezano uz uslužne djelatnosti - 8,01%.

Obzirom na sjedište poduzetnika, najviše zahtjeva pristiglo je iz Pule (36), zatim iz Poreča (14), Rovinja (12), Pazina (9), Labina i Buzeta po 7 zahtjeva, Buja i Vodnjana po 3 zahtjeva, Umag (2) te 1 zahtjev iz Novigrada. Ukupno 34 zahtjeva pristiglo je iz istarskih općina.

Direktor IDA-e te ujedno predsjednik Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita dr.sc. Boris Sabatti ističe kako se obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju u cijeloj Hrvatskoj, očekivalo da će se veliki broj zahtjeva odnositi na kredite za trajna obrtna sredstva, međutim više od 51% zatraženog iznosa odnosi se na nove investicije - ukupno 43 milijuna kuna što je pokazatelj da istarski poduzetnici, unatoč 'korona krizi' nastavljaju s ulaganjima i razvijanjem poslovanja, a samim time i cjelokupnog gospodarstva u Istarskoj županiji. 

"Kako je ovogodišnja, 17. kreditna linija najizdašnija do sada, s ukupnim kreditnim potencijalom od 385 milijuna kuna, poduzetnicima je još uvijek na raspolaganju preko 300 milijuna kuna, a kreditna linija će biti otvorena do iskorištenja predviđenog kreditnog potencijala stoga još jednom pozivam sve poduzetnike u Istarskoj županiji da iskoriste povoljne uvjete kreditiranja koje im nude Istarska županija i istarski gradovi u suradnji s poslovnim bankama", naglasio je Sabatti.

Novitet ovogodišnje kreditne linije je i online predaja zahtjeva čime je znatno olakšan postupak predaje zahtjeva za poduzetničke kredite na web stranicama Istarske razvojne agencije.