Obilježen Dan ružičastih majica

Obilježen Dan ružičastih majica

Posljednje srijede u veljači širom svijeta obilježava se Dan ružičastih majica, a od 2017. godine u Hrvatskoj je taj dan proglašen i Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Policijska uprava istarska među prvima se u Hrvatskoj priključila obilježavanju Dana ružičastih majica te je pet godina za redom organizirala utrku policijskih službenika i učenika petih razreda koji su ujedinjeni, u ružičastim majicama, slali zajedničku poruku da nasilje među mladima treba zaustaviti.

Nažalost, zbog situacije s virusom COVID-19 ove godine nije bilo moguće organizirati utrku, no istarska policija je ipak odlučila organizirati aktivnost koja će mladima, ali i široj javnosti, skrenuti pažnju na problem vršnjačkog nasilja.

- U siječnju je tako raspisan natječaj za učenike šestih razreda osnovnih škole u Istri te su učenici pozvani da naprave kratki video uradak koji prikazuje određen oblik nasilja i donosi rješenje kako riješiti problem, odnosno što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja, rekla je danas na konferenciji za novinare, održanoj u Puli, voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović. Na natječaj je pristiglo ukupno 38 video uradaka, a komisija u kojoj su bili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, ravnateljica Kina Valli Tanja Miličić i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rovinj Dajana Medić odabrala je tri najbolja uratka.

Kako je rekla županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, odabir najboljih radova nije bio lagan jer su učenici pokazali velik trud i angažman, a glavna poruka koja proizlazi je kako djeca trebaju biti hrabra i u slučaju nasilja potražiti pomoć odraslih.

Najviše glasova komisije prikupio je video ''Stop nasilju'', učenika Osnovne škole Vazmoslav Gržalja Buzet.

Drugi najbolji je video ''Nasilje putem društvenih mreža #stop nasilju'', kojeg su izradile učenice Osnovne škole dr. Mate Demarin iz Medulina.

Treći po broju glasova je video ''Insieme uniti, nasilje ćemo pobijediti'', učenika Talijanske osnovne škole Bernardo Benussi iz Rovinja.

Na ovaj način, uključivanjem ciljanih skupina, postiglo se da djeca sama promišljaju o problemu koji se odnosi direktno na njih te da sama donose zaključke i pronalaze najbolja rješenja.

Izvor: Policijska uprava istarska
 

Galerija fotografija