Zahvaljujući EU projektu Kaštelir dostupna mobilna aplikacija s biciklističko-pješačkim itinererima

Zahvaljujući EU projektu Kaštelir dostupna mobilna aplikacija s biciklističko-pješačkim itinererima

Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, kao jedan od hrvatskih partnera projekta „KAŠTELIR - Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj - od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera“ imao je više projektnih aktivnosti, među kojima je i izrada mobilne aplikacije kako bi široj publici, na moderan način, približili sve kulturne i prirodne ljepote obuhvaćene ovim projektom.

Desktop i mobilna aplikacija "Kaštelirji Road" izgrađena je na temelju karte itinerara avanturističke rute - kroz oživljene utvrde: "Kaštelirji od Krasa do Kvernera", a bazira se na četiri glavne gradine: dvije na hrvatskoj strani - Gradina Rašpor u Općini Lanišće i Gradina Ozid u Općini Mošćenička draga, te dvije na slovenskoj strani - Gradina Korte u Općini Izola i Štanjel u Općini Komen .

Mobilna aplikacija sadrži:

1. KAŠTELIR ROAD - itinerar - biciklističke staze duž cijelog projektnog područja od Krasa do Kvarnera, koje međusobno povezuju gradine. Uz četiri glavne gradine ubačene su i opisane još dodatne 24 gradine na hrvatskoj i 24 gradina na slovenskoj strani. Posjetitelj, na taj način, ima mogućnost vidjeti, proći i proučiti bogatu kulturnu baštinu prapovijesnih gradina na projektnom području. Dostupni su osnovni podaci o utvrdama, njihovi opisi, fotografije, skice, prikazi na Lidaru...

2. BOTANIČKE STAZE - itinerar - botaničke tematske pješačke staze, dvije na području svake glavne utvrde (jedna duža i jedna kraća), s bogatim tekstualnim i posebno fotografskim prikazom tipičnih biljaka na tom području. Aplikacijom se želi obnoviti drevna povezanost života ljudi s biljkama i predstaviti je na suvremen način, a koji će služiti održivom turizmu i ekološkom upravljanju okolišem. Prapovijesne gradine koje su se kod nas pojavile u brončanom, a procvat doživjele u željeznom dobu, danas su većinom obrasle grmljem i šumom. Iseljavanjem, zarastanjem, gubitkom tradicije i veza s drevnom prošlosti, gubi se i znanje o biljkama koje tu rastu, kao i znanje o njihovom korištenju. Stoga, cilj je obnoviti navedena znanja, predstaviti i probuditi zanimanje turista, ali i mještana koji bi kroz turističke proizvode mogli (opet) stvarati tradicionalne proizvode prema starim metodama i receptima.

Bilje predstavlja vremenski prozor, živu vezu između sadašnjosti i povijesti - doba Kaštelira. O obilježjima kulture tog doba svjedoče materijalni ostaci, artefakti i naravno, učenje o lokalnoj spoznaji korištenja samoniklih biljnih vrsta koje su na ovom području uspijevale prije uspostave Kaštelira i koje će uspijevati u budućnosti. U blizini svakog projektnog područja možemo se diviti i upoznati tipičnu floru unutar dvije botaničke staze. Kraća ruta je u neposrednoj blizini Kaštelira. Dulja ruta vodi kroz okolni krajolik i izvrsna je opcija za polu ili cjelodnevno pješačenje. Ne samo pojedinačne karakteristične biljne vrste, već i karakteristične biljne zajednice su one koje se posjetitelju predstavljaju na individualnom putu učenja. Važna su različita životna okruženja i staništa kulturnog krajolika koja svaki put učenja čine jedinstvenim. Ostaci starih zgrada, brojni suhozidi i napuštene gradine odvode planinara u vrijeme kada je krajolik bio drugačiji, pogotovo poljoprivredno aktivniji nego što je sada.

3. ISTRAŽI - predstavljena je i dodatna prirodna i kulturna baština na stazama koje susrećemo u projektnom području te informacije o lokalnim pružateljima usluga kao što su: ugostiteljski objekti, smještajni objekti, vinari, maslinari, pčelari, proizvođači pršuta i sira, začinskog i ljekovitog bilje, te drugi lokalni obrti. 

Mobilna verzija aplikacije dostupna je na: https://map.kastelir.eu/sl/mobile-app i uTrgovini Play pod nazivom KAŠTELIR te je besplatna. Za sada je aplikacija dvojezična (HR i SLO). 

Direktni link:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.goodplace.kastelir

Veza preko platforme:
https://map.kastelir.eu/sl/mobile-app

Autor aplikacije je GoodTrail (www.goodtrail.si) - skupina stručnjaka s desetljećima specifičnog iskustva u razvoju odgovorno usmjerenih turističkih proizvoda, uz korištenje vrhunske tehnologije i puno ljubavi.