Održan 2. radni sastanak projekta Sustav javnog navodnjavanja Žmergo-Brtonigla

Održan 2. radni sastanak projekta Sustav javnog navodnjavanja Žmergo-Brtonigla

U Razvojnoj agenciji Brtonigla-Verteneglio, jučer je održan je 2. radni sastanak na temu statusa realizacije Predinvesticijske studije Sustava javnog navodnjavanja Žmergo-Brtonigla, projekta čiji je investitor i nositelj Istarska županija.

Predmetni zahvat obuhvaća oko 1.718 hektara poljoprivrednih površina općine Brtonigla i grada Buje, na kojima se nalaze vinogradi, maslinici, oranice i pašnjaci, a koji se gotovo u cijelosti obrađuju. Razvoj projekta te koordinaciju projektnih aktivnosti, Županija provodi zajedno s Hrvatskim vodama, jedinicama lokalne samouprave te krajnjim korisnicima.

Definiranje obuhvata projekta temelji se na iskazanom interesu za izgradnju i korištenje od strane 150 krajnjih korisnika/poljoprivrednika, kroz provedeno anketiranje u razdoblju prosinac 2019. - ožujak 2020.

Od strane voditelja projekta (glavnog projektanta) te agronomskog stručnjaka predstavljeni su rezultati izrađene agronomske osnove za poljoprivredne površine, te je u nastavku sastanka iznesen prijedlog nekoliko varijantnih rješenja projekta.

Riječ je o obuhvatu za koji je, prema prvim analizama, potrebno osigurati oko 4.000.000 m3 vode za navodnjavanje, što se osigurava izgradnjom akumulacija, bazena, crpnih stanica i cjevovoda, ukupno procijenjene vrijednosti veće od 500.000.000,00 kn. 

Obzirom na veličinu zahvata i njegovu trenutnu investicijsku vrijednost, razmatra se pokretanje realizacije projekta u nekoliko faza, dok će konačne tehničke, financijske i ostale karakteristike biti definirane idejnom, glavnom i izvedbenom projektnom dokumentacijom i pripadajućim hidrološkim, geološkim, okolišnim, građevinskim, upravljačkim i ostalim analizama, čija izrada slijedi po dovršetku Predinvesticijske studije. Na konačnu odluku o smjeru razvoja projekta uvelike utječe novo proračunsko razdoblje Europske unije za razdoblje 2021.-2027. te primjenjivi dokumenti i natječaji Hrvatskih voda i nadležnih ministarstava za sektor vodnoga gospodarstva.

Prezentaciji su ispred Istarske županije prisustvovali resorni pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo dr.sc. Ezio Pinzan te viši stručni suradnik za vodno gospodarstvo Nikola Cvitan, predstavnici Općine Brtonigla-Verteneglio, odnosno načelnik Paolo Klarić, voditelj Razvojne agencije Brtonigla-Verteneglio Franco Cattunar sa suradnicima Eziom Barnabá i Mirjanom Brečević, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin i predsjednik Gradskog vijeća Rino Duniš te predstavnici izrađivača Predinvesticijske studije, tvrtke Vodoprivredno projektni biro d.d. iz Zagreba.

Svrha razvoja ovakvih projekata je održivo i odgovorno upravljanje vodnim resursima, smanjenje utjecaja suša odnosno borba protiv utjecaja klimatskih promjena te sigurna, organizirana i kvalitetna poljoprivredna proizvodnja, a posljedično i ostanak stanovništva u ruralnim područjima.
 

Galerija fotografija