Značajan dan za cijelu zajednicu Općine Svetvinčenat: Potpisivanje Pisma namjere za projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ Svetvinčenat

Značajan dan za cijelu zajednicu Općine Svetvinčenat: Potpisivanje Pisma namjere  za projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ Svetvinčenat

Istarska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave nastavlja sustavno i kontinuirano raditi na podizanju standarda i ujednačavanju uvjeta rada odgojno – obrazovnih ustanova na području Istarske županije. 

Danas su u Svetvinčentu, u Kaštelu Morosini Grimani, obnašatelj dužnosti župana Istarske županije Fabrizio Radin i zamjenik načelnika Općine Svetvinčenat Dean Perković potpisali Pismo namjere za ostvarenjem zajedničke suradnje na projektu rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Svetvinčenat, te će potpisnici sukladno proračunskim mogućnostima, provoditi aktivnosti u cilju ujednačavanja uvjeta rada odgojno – obrazovnih ustanova na području Istarske županije.

Podsjetimo kako je Istarska županija osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole, te Učeničkog doma Pula. Dakle, Županija putem Upravnog odijela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu brine za čak 80 školskih zgrada (matičnih i područnih škola).

Osnovna škola Svetvinčenat u postojećim prostorima djeluje od 1974. godine. Danas školu pohađa 98 učenika u 8 razrednih odjela, a zaposleno je 35 djelatnika. Školska zgrada ima 4 klasične učionice i 8 razrednih odjela, što nije u skladu s Državnim pedagoškim standardom osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja. 

Rekonstrukcijom i dogradnjom škole, stvorili bi se primjereni uvjeti za rad, koji bi odgovarali suvremenim pedagoškim standardima, što bi podiglo kvalitetu obrazovanja i omogućilo implementaciju sportskih i ostalih aktivnosti.

Dogradnja 5 učionica izvodila bi se povezivanjem s postojećim prostorima škole, na način da se stvori jedinstvena funkcionalna cjelina. 

Okupljenima se, uvodno obratio zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin rekavši kako "danas konačno potpisujemo Pismo o namjeri na koju smo se obvezali moralno i ljudski stanovnicima Općine Svetvinčenat, a sve s ciljem podizanja odgojno – obrazovnog standarda u Istarskoj županiji. Ovom budućom dogradnjom i rekonstrukcijom škole u Svetvinčentu dobit će se prvenstveno mogućnost racionalizacije školske mreže na ovom području, stvorit će se uvjeti za rad u jednoj smjeni i poboljšat će se cjelokupni društveno – obrazovni, školski, ali i životni standard svih žitelja ovoga kraja“.

„Ovaj projekt bila je naša želja, ali i obaveza da, sukladno proračunskim mogućnostima, nađemo načina da zajednički realiziramo tu investiciju. S druge strane, dobro je da imamo agilne načelnike, zamjenike načelnika i ravnateljice ovoga kraja koji su bili dovoljno uporni da nas podsjećaju na potrebe svoje zajednice“ istaknuo je župan Radin dodajući kako želi Svetvinčentu i njezinim žiteljima svako dobro te da istom voljom, željom i predanim radom kojim su obnovili i Kaštel Morosini Grimani, budu jednako tako uspješni, i uz pomoć Istarske županije, u realizaciji projekta dogradnje i rekonstrukcije svoje osnovne škole. 

O važnosti Pisma namjere i samog projekta govorio je i zamjenik načelnika Svetvinčenta Dean Perković naglasivši kako je ovo veliki i važan dan za njihovu zajednicu. Zahvalio se svima koji su doprinijeli da se realizira potpisivanje Pisma namjere, a posebno se zahvalio istarskom županu Fabriziju Radinu koji im je pružao potporu od samog početka. 

Zamjenik Perković je također istaknuo da „Istarska županija kao osnivač i Općina Svetvinčenat kreću zajedničkim snagama u realizaciju ovog kapitalnog projekta, a koji je od posebne važnosti ne samo za našu djecu i roditelje, već i za djelatnike škole kojima će se omogućiti suvremeni uvjeti rada sukladno Državnom pedagoškom standardu.“  

„Ali ne stajemo tu, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju sportske dvorane u sklopu škole, te se nadamo da će se otvoriti mogućnost financiranja tog projekta putem EU sredstava iz nove financijske omotnice. Pokazali smo da znamo i možemo provoditi zahtjevne EU projekte, te ćemo na tome ustrajati i dalje" zaključio je zamjenik načelnika. 

Ravnateljica Osnovne škole Svetninčenat Silvija Jeromela Obrovac osvrnula se na izuzetnu važnost ovog projekta kako za cijelu zajednicu Svetvinčenta, a posebno za djecu i njihove roditelje budući da će se predloženim rješenjem stvoriti primjereni uvjeti za rad škole u 1 smjeni. Za kraj se zahvalila svima koji su doprinijeli da se dođe do čina potpisivanja Pisma namjere za ostvarenjem zajedničke suradnje na projektu rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Svetvinčenat.
 

Galerija fotografija