Diljem Istre obilježen Dan antifašističke borbe

Diljem Istre obilježen Dan antifašističke borbe

Danas se obilježava Dan antifašističke borbe tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen obilježja diljem Istre. Istarski župan Boris Miletić prisustvovao je središnjoj proslavi Dana antifašističke borbe za područje Bujštine koja se održava na Plovaniji još od 1981. godine, kada je na mjestu starog spomen obilježja podignut monumentalni spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora. 

U svom govoru okupljenima, župan Miletić istaknuo je kako danas obilježavamo stradanje svih žrtava fašističkog terora i odajemo spomen palim borcima u borbi protiv fašizma i nacizma s Bujštine i cijele Istre. 

- Antifašizam je jedna od naših temeljnih vrijednosti koju slavi čitava Europa te koja je utkana kako u županijski Statut, tako i u Ustav Republike Hrvatske. Dobro znamo koliko je teška bila borba naših predaka, a znamo i koliko ona danas vrijedi. Oblici fašizma, nažalost, još uvijek postoje među nama, čemu smo i danas svjedočili u Puli gdje su noćas vandali oskrnavili poprsja istarskih narodnih heroja i heroina te spomenik palim narodnooslobodilačkim borcima. Podsjetit ću kako se Istarski demokratski sabor prvi u Hrvatskom saboru zalagao za kazneno sankcioniranje jednog neprimjerenog pozdrava. Kao župan, nastavit ću se zalagati za očuvanje naše antifašističke baštine i boriti za jedan bolji i tolerantniji svijet, rekao je istarski župan naglasivši kako će navedeno biti glavne odrednice smjera u kojem će naredne četiri godine voditi Istarsku županiju. 

Kao trajno opredjeljenje i ono po čemu je Istra nadaleko poznata i cijenjena, župan Miletić istaknuo je poštivanje ljudskih prava i prava manjina, antifašizam, multietničnost i multikulturalnost, civiliziranost, otvorenost te rodnu i vjersku ravnopravnost.

- Istra je odabrala put rada i napretka koji su joj omogućili da stasa u najrazvijeniju županiju u Hrvatskoj. Moj će prioriteti stoga biti da nastavimo sa svim započetim projektima te da pokrenemo i brojne nove. Ponosan sam što je upravo antifašizam bitan dio našeg identiteta i što je i danas jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo, zaključio je župan Miletić.

Zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita također se osvrnula na vrijednosti antifašizma, naglasivši važnost njihova prenošenja na mlađe generacije.

- To je naša moralna obveza, obveza koju dugujemo svima onima koji su žrtvovali svoj život kako bi ostvarili ideale antifašizma. Danas je to potrebno, možda više nego ikada, upravo zato jer živimo u neizvjesnim vremenima u kojima postoji opasnost da zaboravimo na značenje borbe naših predaka. Kažu da se povijest uvijek ponavlja, a ja kažem da svi mi moramo poduzeti sve što je u našoj moći da se ovaj dio povijest više ne ponovi“, istaknula je zamjenica župana.

Na komemorativnom skupu na Plovaniji sudjelovali su i gradonačelnik Grada Buja, predsjednik Organizacijskog odbora Edi Andreašić,  saborska zastupnica Katarina Nemet, delegacije iz Slovenije i Italije te gradonačelnici i načelnici sa područja Bujštine.

U Puli, na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma u Titovom parku te na spomeniku palim antifašističkim borcima na Gradskom groblju, vijence su položili u ime Istarske županije saborski zastupnik Marin Lerotić i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, pulski gradonačelnik Filip Zoričić sa suradnicima, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i pulske udruge branitelja te predstavnici Policijske uprave istarske.
 

Galerija fotografija