Svečano obilježena 20. obljetnica Slovenskog kulturnog društva Istra

Svečano obilježena 20. obljetnica Slovenskog kulturnog društva Istra

U subotu, 26. lipnja, održala se svečana 20. obljetnica Slovenskog kulturnog društva Istra, u vrtu Doma hrvatskih branitelja, u Puli.

Uz domaćine, predsjednicu Slovenskog kulturnog društva Istre Danicu Avbelj, susretu su nazočili i Veleposlanik Republike Slovenije u Zagrebu Vojislav Šuc, državni tajnik Vlade Republike Slovenije za Slovence u zemlji i svijetu dr. Dejan Valentinčič, glavna tajnica Udruge Slovenske matice iseljenika Jasmina Ilič, zamjenik gradonačelnika Grada Pule-Pola Bruno Cergnul te brojni članovi i uvaženi gosti.

V.d. pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije Tea Batel u svojem je obraćanju u ime župana Borisa Miletića čestitala SKD Istra na ovoj značajnoj obljetnici istaknuvši da Istra ne bi bila regija u kojoj je multikulturalnost način života bez ljudi koji su s puno ljubavi pristupili njegovanju svoje kulture i tradicije, kao što to već punih dvadeset godina čini Slovensko kulturno društvo Istra.

- Naše različitosti nas mogu i trebaju samo još više povezivati i u tom pravcu trebamo nastaviti, njegujući naše izvrsne odnose i surađujući na svim poljima kao i do sada. Slovensko kulturno društvo Istra kroz svoje je dugogodišnje djelovanje obogatilo kulturnu i društvenu sliku Istre poštujući temeljne vrijednosti multikulturalnosti koje svaki dan živimo i prenosimo na mlađe generacije, izjavila je Batel.

Tijekom svečanosti službeno se otkrila postavljena spomen-ploča Ivanu Cankaru te je promovirana monografija „Drugih 10 godina Slovenskog kulturnog društva Istre“.

SKD Istre već punih 20 godina njeguje slovenski jezik i kulturu na području Istre te okuplja Slovence koji tu žive. Usko surađuje i s ostalim slovenskim društvima u Istri i Hrvatskoj, kao i s ostalim manjinama prisutnima u županiji.
Manifestacije koje organiziraju su iz godine u godinu sve brojnije i raznovrsnije, kao što su Dani slovenske kulture u Istri, Dani slovenskog filma, dvojezični časopis Mavrica te djelovanje miješanog zbora Encijan.
 

Galerija fotografija