Dodijeljene „Specijalne nagrade Istarske županije“ u sklopu književnog natječaja Mailing List Histria

Dodijeljene „Specijalne nagrade Istarske županije“ u sklopu književnog natječaja Mailing List Histria

Društvo „Mailing List Histria“ i ove je godine raspisalo književni natječaj iz talijanskog jezika za učenike svih osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, koji je bio otvoren do 20. travnja.

ML Histria za cilj ima očuvanje i zaštitu istarskog, riječkog, kvarnerskog i dalmatinskog kulturnog talijanskog identiteta te se bavi brojnim aktivnostima za očuvanje i promociju talijanskog jezika.

Nastavno na dobru suradnju, ponovno se uključila i Istarska županija i to u kategoriji posebnih nagrada, odnosno dodjelom „Specijalne nagrade Istarske županije“,  namijenjenoj učenicima svih osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji koji uče talijanski jezik.

Putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine, Istarska županija je dodijelila 8 nagrada u novčanom iznosu od 750,00 kuna svaka, a ukupan fond iznosio je 6.000,00 kuna.

Kako je istaknula v.d. pročelnice nadležnog odjela Tea Batel radi se o jednoj od aktivnosti u nizu kojom Istarska županija potiče očuvanje talijanskog jezika u Istri.

- Iznimno nas veseli što su književni radovi koji pristižu iz godine u godinu sve brojniji te što i na taj način potičemo učenje talijanskog jezika i promoviramo dvojezičnost naše županije, zaključila je Batel čestitavši svim nagrađenim učenicima. 

Specijalnu nagradu Istarske županije, u kategoriji škole s nastavom na talijanskom jeziku, na 18. - 19. Natječaju ML Histria dobili su u:

  1. Iva Uljenik (VIa) - TOŠ “Edmondo De Amicis” Buje
  2. David Benvenuti, Michele Bertoša, Vittoria Hujdur, Leila Jugovac, Luca Kocmanić, Alessia Lakošeljac, Nesa Mataija Valh, Erik Miletić, Eni Mišković, Maria Stefania Perich, Eleonora Petrov, Elli Pozzecco, Gioia Sinožić, Elen Uršić, Leonardo Zornada Perri (II a) - TOŠ “Galileo Galilei” Umag
  3. Daniela Jakominić (III) - TSŠ Rovinj
  4. Anika Cetina, Simone Marsetič, Martina Perković, Marilena Privrat, Ivona Rašula, Korina Višković (I a) - TSŠ Dante Alighieri” Pula

U kategoriji škole s nastavom na hrvatskom jeziku nagrađeni:

  1. Mauro Racan (II) - OŠ „Juršići” Juršići, Svetvinčenat
  2. Iris Peršić, Lana Macan, Sara Obrovac, Petra Bijažić (V) - OŠ Svetvinčenat
  3. Eva Fiškuš (IV) - SŠ “Mate Balota” Poreč 
  4. Nicole Martinović, Arijana Radovan,  Emili Srblin (III) Pazinski Kolegij – Klasična Gimnazija Pazin