Upriličen prijem za prvake 12. Europskog rukometnog prvenstva gluhih

Upriličen prijem za prvake 12. Europskog rukometnog prvenstva gluhih

Istarski župan Boris Miletić danas je, u sjedištu Istarske županije, u Puli, upriličio svečani prijem za rukometaša Hrvatske reprezentacije gluhih Tomislava Bošnjaka i izbornika Marija Sirotića, koji su na nedavno održanom 12. Europskom rukometnom prvenstvu gluhih osvojili zlatnu medalju. Prijemu su prisustvovali i predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavićević te pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac.

Župan Miletić na početku je čestitao zlatnom rukometašu i njegovom treneru na ovom velikom uspjehu na prvenstvu održanom u Zagrebu, u lipnju, kao i na svim dosadašnjim odličjima Hrvatske rukometne reprezentacije gluhih.

- Sport i bavljenje njime ne samo da je važno zbog zdravlja naše djece i naših građana, već je i veliki promotor naše županije, stoga ovakvim uspjesima treba odati dužno priznanje. Posebno u današnjim, modernim vremenima kada naše najmlađe treba dodatno motivirati da se bave sportom, uspjesi naših sportaša još više dolaze do izražaja. Kada pogledamo istarski sport, vidimo da postižemo vrhunske rezultate što je zasigurno posljedica velikog uloženog truda i rada, ali i brojnih talenata na području Istarske županije koje moramo nastaviti njegovati i poticati, istaknuo je župan Miletić zahvalivši se Bošnjaku i izborniku Sirotiću na doprinosu istarskom sportu te popularizaciji sporta osoba s invaliditetom.

Govoreći o putu prema osvajanju titule europskih prvaka, izbornik Hrvatske reprezentacije Mario Sirotić naglasio je da nije bio nimalo lagan, s obzirom da u uvjetima epidemije sport nije funkcionirao zadovoljavajuće posljednjih godinu dana. Naime, gluhi i nagluhi reprezentativci uglavnom se ne bave profesionalno sportom te je vremena za pripremu bilo jako malo.

- Tim više smo sretni i zadovoljni što smo postali prvaci na domaćem terenu u Zagrebu i osvojili medalju za sve naše gluhe i nagluhe građane, rekao je izbornik Sirotić.

Naš rukometni reprezentativac Tomislav Bošnjak zahvalio se županu Miletiću na prijemu i Sportskoj zajednici Istarske županije na podršci, a upitan o planovima za budućnost istaknuo je nadolazeće svjetsko prvenstvo te Olimpijske igre gluhih u Tokiju 2025. Bošnjak je izrazio nadu da će Mario Sirotić ostati s reprezentacijom sve do Svjetskog prvenstva 2026. 

Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od najtrofejnijih sportskih reprezentacija u Hrvatskoj. Dosad su osvojili sedam olimpijskih medalja, od čega četiri zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane. Na europskim prvenstvima osvojili su ukupno pet zlata, po jedno srebro i broncu, a na svjetskim prvenstvima dva zlata. Naš Umažanin Tomislav Bošnjak na posljednjem Europskom prvenstvu osvojio je i titulu najboljeg strijelca turnira s 34 postignuta pogotka.