Obilježen XXII. Tjedan mađarske kulture u Puli i 25. obljetnica Demokratske zajednice Mađara Hrvatske - Udruga za Istru

Obilježen XXII. Tjedan mađarske kulture u Puli i 25. obljetnica Demokratske zajednice Mađara Hrvatske - Udruga za Istru


U Domu hrvatskih branitelja, u Puli, jučer su obilježeni 22. Tjedan mađarske kulture u Puli te 25. obljetnica Demokratske zajednice Mađara Hrvatske - Udruga za Istru. Uz domaćine, potpredsjednika Demokratske zajednice Mađara Hrvatske - Udruga za Istru Rudolfa Kunčera i predsjednice Mađarskog kulturnog društva „Moricz Zsigmond“ Žužanu Mašu, susretu su prisustvovali i zamjenica Veleposlanika Mađarske u Republici Hrvatskoj Zsófia Gyöngyös, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, zamjenik gradonačelnika Grada Pule - Pola Bruno Cergnul te brojni članovi i uvaženi gosti.

U ime Istarske županije obratila se v.d. pročelnice Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel, koja je u ime istarskog župana Borisa Miletića čestitala Demokratskoj zajednici Mađara Hrvatske -Udruga za Istru na značajnoj obljetnici istaknuvši da je različitost kultura naše bogatstvo, a Istra je regija koja je po mnogočemu uzor drugima, posebice kad govorimo o odnosu prema nacionalnim manjinama. 

- Tjedan mađarske kulture u Puli, već dugi niz godina doprinosi očuvanju i razvoju kulturnog bogatstva i tradicije Istarske županije koje se prenose s generacije na generaciju, izjavila je Batel istaknuvši da su svi članovi svojim djelovanjem doprinijeli očuvanju identiteta mađarske nacionalne manjine prisutne u Istri.

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske - Udruga za Istru već punih 25 godina njeguje mađarski jezik i kulturu na području Istre te okuplja Mađare koji tu žive usko surađujući i s Mađarskim kulturnim društvom „Moricz Zsigmond“, koji također broji više od 20 godina postojanja. Upravo zato je na svečanosti najavljeno i njihovo spajanje te zajedničko djelovanje na očuvanju mađarskih običaja i tradicije u Istri.

- Mađarska nacionalna manjina u Istri je ovim korakom istaknula važnost zajedništva i zajedničkog djelovanja koje će zasigurno doprinijeti još kvalitetnijim programima i aktivnostima koje iz godine u godinu obogaćuju kulturnu i društvenu sliku Istre, zaključila je Batel.