Župan Miletić na konferenciji o budućnosti Europe: „Mladi i budućnost obrazovanja“

Župan Miletić na konferenciji o budućnosti Europe: „Mladi i budućnost obrazovanja“

Kako što bolje iskoristiti europska sredstva koja su na raspolaganju hrvatskim obrazovnim ustanovama, na koji način povezati sustave obrazovanja s potrebama tržišta rada te omogućiti podizanje studentskog standarda - to su samo neke od tema o kojima se raspravljalo na konferenciji "Mladi i budućnost obrazovanja", održanoj danas u Zajednici Talijana - Circolo, u Puli, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Raspravu je otvorila voditeljica Ureda Violeta Simeonova Staničić, a sudjelovali su zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Valter Flego, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković, prorektorica Sveučilišta u Puli Mirjana Radetić-Paić te diplomirana pedagoginja Sveučilišta u Puli Ines Pruginić. 

Voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj Simeonova Staničić istaknula je kako je konferencija "Mladi i budućnost obrazovanja" dio aktivnosti koje se održavaju u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, čiji je cilj omogućiti građanima iznošenje ideja za buduće politike EU-a.

U uvodnom djelu prisutnima su se obratili istarski župan Boris Miletić i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

- Drago mi je da je Ured Europski parlament u Hrvatskoj odlučio održati Konferenciju o budućnosti Europe na temu mladih i obrazovanja u našoj županiji jer znamo koliko je obrazovanje bitno za našu budućnost koju želimo temeljiti isključivo na znanju. Vjerujem kako možemo napraviti iskorak, ne samo u smislu zgrada i opreme, već i kvalitete ponuđenih programa koji će biti u korak s potrebama tržišta rada, poručio je istarski župan.

 Župan Miletić se prisjetio i studiranja u Puli u njegovo vrijeme, kada nije postojao studentski dom ni menza, ni adekvatni prostorni uvjeti, kao i relativno mali broj smjerova koje se moglo upisati. 

- Danas su mogućnosti puno veće nego što je to nekada bilo i mislim da treba imati želje, hrabrosti i volje to i iskoristiti. Mi više nismo država „jeftine“ radne snage, niti se možemo temeljiti na takvim poslovima, a posebice kad govorimo o Istri o kojoj moramo razmišljati kao o svojevrsnoj maloj boutique hotel regiji sa samo 208 tisuća stanovnika. Moramo težiti izvrsnosti jer ukoliko se budemo ponašali prosječno tada nećemo biti konkurenti, a ako budemo težili izvrsnost onda imamo itekako što za ponuditi, naglasio je župan Miletić podsjetivši na vodnjanski Infobip, danas svjetsku kompaniju koja je stasala iz županijskog poduzetničkog inkubatora. 
 

Galerija fotografija