Predstavnici Istarske županije u službenom posjetu Ekomuzeju „Vlaški puti“

Predstavnici Istarske županije u službenom posjetu Ekomuzeju „Vlaški puti“

Zamjenica župana Jessica Acquavita i v. d. pročelnice županijskog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel danas su službeno posjetile Ekomuzej „Vlaški puti“ u mjestu Šušnjevica, u neposrednoj blizini Labina, gdje ih je dočekala jedna od autorica Viviana Brkarić.

Nositelj projekta izgradnje i opremanja Ekomuzeja „Vlaški puti“ je Općina Kršan, a isti je smješten u prizemlju škole u Šušnjevici kao dio većeg zajedničkog projekta, Parka prirode Učka - Učka 360°, financiranog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Ekomuzej se sastoji od interpretacijskog centra i medijatike uspostavljenih u staroj lokalnoj školi, kao i tematskih pješačkih staza „Putevima kontrabanda“ preko Učke. Kontrabanda se odvijala 30-ih godina 20. stoljeća kada su ovdašnji stanovnici nosili na prodaju poljoprivredne proizvode preko Učke u bescarinsku zonu na Kvarneru.  

Šušnjevica je poznata po istrorumunjskom govoru, odnosno vlaškom jeziku koji je zaštićen kao nematerijalna kulturna baština Hrvatske.

- Iznimno je važno očuvati povijest, tradiciju i kulturu toga kraja s obzirom da je ovaj jezik postao iznimno ugrožen zbog malog broja govornika, naglasila je zamjenica župana Acquavita pohvalivši sve aktivnosti koje Općina Kršan i Ekomuzej provode.

- Ekomuzej „Vlaški puti“ mjesto je valorizacije i prezentacije društvene povijesti i tradicijske kulture Šušnjevice i bliže okolice s posebnim naglaskom na prijenos znanja o vlaškom (tzv. istrorumunjskom) jeziku i kulturi koji je ujedno i službeni jezik Ekomuzeja, istaknula je u svojem prezentacijskom djelu Viviana Brkarić. 

- Tijekom službenog posjeta dogovorena je intenzivnija suradnja Ekomuzeja i županijskog upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine s ciljem očuvanja vlaškog, odnosno istrorumunjskog jezika kao i kulture i tradicije toga kraja, zaključila je v. d. pročelnice Batel
 

Galerija fotografija