Najviše istarskih gradova konkurira za titulu najboljih u Hrvatskoj

Najviše istarskih gradova konkurira za titulu najboljih u Hrvatskoj

Ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos započeo je utvrđivanjem liste gradova koji su ušli u najuži izbor za nagrade, a među njima su i ove godine brojni istarski gradovi. Nagrade će biti dodijeljene 21. listopada, u Novom Vinodolskom. 

Trenutno su poznati gradovi kandidati za pobjednike u pet od ukupno sedam kategorija izbora najboljih gradova - obrazovanje i mladi, gospodarstvo, kvaliteta života i najveći napredak. Priznanje gradu koji je, prema kriterijima organizatora, postigao najveći napredak u osiguranju kvalitete života svojih stanovnika  dodjeljuje se po prvi put. 

U najuži izbor najboljih gradova u kategoriji obrazovanje i mladi uvršteno je njih 15 koji imaju najbolje pokazatelje, odnosno najviše udjele u ukupnome indeksu šest promatranih kriterija. Kriteriji su, primjerice, proračunsko izdvajanje za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, broj djece po odgajatelju u vrtiću i prosječna proračunska izdvajanja za stipendije i školarine.

U kategoriji malih gradova u konkurenciji su Buje i Novigrad. Kad je u pitanju lista gradova u najužem izboru za najbolji grad u obrazovanju, u kategoriji srednjih gradova, kandidati su Labin, Poreč, Rovinj i Umag, dok je u kategoriji velikih gradova u konkurenciji i Pazin.

Istra ima najviše predstavnika i u kategoriji gospodarstva, naime u konkurenciji najboljih srednjih gradova u gospodarstvu našli su se Poreč, Rovinj i Umag, dok je u konkurenciji velikih gradova svoje mjesto našla i Pula.

U kategoriji kvalitete života gradovi su, među ostalim, rangirani prema pokazateljima prosječni dohodak po stanovniku, prosječnome broju zaposlenih na 1000 stanovnika, proračunskim izdvajanima za kulturu i indeksu efikasnosti gradske uprave. I ovdje se nalaze čak četiri istarska grada i to Labin, Poreč i Rovinj u konkurenciji srednjih i Novigrad u konkurenciji malih gradova.