Veliki interes građana za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Veliki interes građana za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

U organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Istarske županije te Grada Labina jučer je, u labinskoj sportskoj dvorani, predstavljen Program energetske obnove obiteljskih kuća, odnosno uvjeti sufinanciranja i način prijave na Javni poziv koje je Fond objavio sredinom prošlog mjeseca. Radionica je okupila brojne zainteresirane građane, koji su tom prilikom mogli saznati sve potrebne informacije kako bi prijave na Javni poziv bile potpune i valjane, a sredstva osigurana ovim pozivom maksimalno iskorištena.

Sve detalje u vezi energetske obnove obiteljskih kuća predstavili su djelatnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a prisutnima su se uvodno obratili zamjenik župana Tulio Demetlika i gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

- Pozdravljam aktivnosti Fonda na osvještavanju naših sugrađana o važnosti štednje energije, a drago mi je što se ova informativna radionica održava upravo u Labinu koji se može pohvaliti da je predvodnik u segmentu očuvanja energije zahvaljujući projektima energetske obnove zgrada. Smanjenje potrošnje energije, sprječavanje gubitka energije, energetska samoodrživost te smanjenje emisije stakleničkih plinova od velike su važnosti i za Istarsku županiju, naglasio je Demetlika dodajući kako je građane potrebno motivirati jer energetska učinkovitost utječe i na zaštitu okoliša. Klimatske promjene, dodao je zamjenik župana, uzrokujemo mi, ako neadekvatno koristimo energiju.

Sudionicima radionice gradonačelnik Glavičić zaželio je dobar rad, posebno zahvalivši Fondu što je kao domaćin izabran Labin.

- Svjesni smo važnosti zelenih strategija, efikasnog korištenja energije, održivog načina promišljanja, no moramo konstantno raditi na podizanju svijesti ljudi, zato su inicijative poput ove radionice hvalevrijedne, istaknuo je Glavičić.

Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost pri FZOEU Maja Rajčić objasnila je da će biti  dodijeljeno minimalno 300 milijuna kuna za obnovu domova s jedinstvenom stopom sufinanciranja od 60 %, odnosno maksimalno 204.000,00 kuna. Na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani koji imaju uredno (su)vlasništvo i prebivalište na adresi kuće. Naglasila je da je prijava veoma jednostavna, a podnosi se online, dok je za one građane koji možda nisu potpuno informatički pismeni, Fond omogućio 500 kuna nadoknade troškova za angažman konzultanta ili neke treće osobe.

Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća dostupan je OVDJE.
 

Galerija fotografija