Župan Miletić: Hrvatska je previše centralizirana

Župan Miletić: Hrvatska je previše centralizirana

U Opatiji se danas i sutra održava konferencija “Lokalni proračuni i komunalne investicije”, skup o lokalnim proračunima i pripremama za financiranje javnih subjekata u postpandemijskom i postkriznom razdoblju. Cilj konferencije je pokrenuti sveobuhvatnu raspravu predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave i komunalnih poduzeća o pripremama za izradu proračuna za naredno razdoblje, o potrebi postizanja visoke razine transparentnosti, kao i o preduvjetima za provedbu i korištenje sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 

Uoči početka konferencije, jučer je održan okrugli stol  „Proračuni za 2022. i reforma teritorijalnog ustroja“, na kojem su sudjelovali i župan Istarske županije Boris Miletić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić, glavni urednik Glasa Istre Robert Frank, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Renato Petek, saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i prof. dr. sc. Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Prof. dr. sc. Drezgić u uvodu je istaknuo kako je od osamostaljenja Republike Hrvatske postignut značajan napredak oko funkcioniranja JLS-a, no problem stvaraju administrativni kapaciteti koji nisu u stanju pratiti novi zakonodavni i operativni okvir. Nadodao je i kako imamo previše općina, gradova i županija te istaknuo kako akademska zajednica intenzivno radi na pronalasku rješenja pa je tako razvijen algoritam za spajanje JLS-a. Također, naglasio je i kako, osim JLS-a, problem s kapacitetima ima i središnja država. 

Istarski župan Boris Miletić kazao je kako je Hrvatska previše centralizirana te se složio s tezom da je administrativni kapacitet države upitan. 

- Preuzeli smo javne ovlasti države i imali smo dobre rezultate u tome, rekao je župan Miletić i nadodao kako kod teritorijalne reforme treba uzeti u obzir koliko se uplaćuje u proračun te kulturološke, povijesne i geografske kriterije, pri čemu Istra mora ostati samostalna cjelina. Govoreći o spuštanju ovlasti, župan Miletić je istaknuo problem bespravne gradnje, koji bi se mogao učinkovitije riješavati kada bi država poslove građevinske inspekcije prepustila gradovima i općinama.

Odgovarajući na pitanja moderatora Mislava Tonogala, župan Miletić se osvrnuo i na proračun Istarske županije za 2022. godinu, čije je planiranje u tijeku, a koji će u prvome redu biti usmjeren na nastavak velikih višegodišnjiih investicija, poput izgradnje domova za starije u Labinu i Pazinu koja je u tijeku, kao i početak dogradnje Doma A. Štiglić, u Puli. Nadalje, tu su i projekti igradnje sustava javnog navodnjavanja, ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, digitalizaciju javne uprave i dr.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako „osim primorskih i Osječko-baranjske županije sve ostale imaju izvorni proračun od 70-80 milijuna kuna“ te kako su lokalni kapaciteti nedostatni i da je sada dobro vrijeme za reformu. 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je kako se promjena ne smije dogoditi oktroirano, već političkim konsenzusom te istaknuo Dansku kao dobar primjer decentralizirane države. Isto tako, nadodao je i kako su sredstva iz EU fondova dobra prilika, ali i da nisu neiscrpni te „moramo odlučiti što se mora razvijati“. 

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin kazala je kako oni već rade na funkcionalnom povezivanju kroz turizam i vodno gospodarstvo te da jedinice lokalne samouprave moraju prirodno surađivati. Osvrnula se i na donošenje proračuna za iduću godinu. 

- Naš proračun je na e-savjetovanju i ne očekujem probleme prilikom donošenja u Skupštini“, rekla je županica.
 

Galerija fotografija