Svečano otvorena luka Trget s 295 novih komunalnih vezova

Svečano otvorena luka Trget s 295 novih komunalnih vezova

Rekonstruirana i novouređena luka u Trgetu s 295 komunalnih vezova danas je službeno i otvorena rezanjem vrpce, a svečanosti su prisustvovali zamjenik župana Tulio Demetlika, ravnateljica Uprave pomorstva pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nina Perko, ravnateljica Lučke uprave Rabac Antonela Mohorović Kožuh i načelnica Općine Raša Gloria Paliska. 

Riječ je o investiciji vrijednoj 10,5 milijuna kuna, koju su financirali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s 8,4 milijuna kuna i Istarska županija s 2,1 milijuna kuna. 

Nakon havarije libanonskog broda „Fidelity“, koji je u lipnju 2018. godine prouzročio onečišćenje mora u Raškom zaljevu, pojavila se potreba uklanjanja molova u luci Trget, kao sekundarnih izvora onečišćenja, ali i potreba za gradnjom komunalnih vezova, radi izmještanja plovila. 

Rekonstrukcija komunalnih vezova u luci Trget sastojala se od dvije faze. Ukupna površina akvatorija u zoni zahvata je 21.189,17 m2 te su sukladno lokacijskoj dozvoli uz glavni pontoski valobran postavljena i 4 gata i pripadajućom opremom.

Upravo na taj ekološki incident podsjetila je ravnateljica LU Rabac kazavši da je današnji događaj sretan završetak jedne ružne priče koja je počela izlijevanjem mazuta 22. lipnja 2018.

- Luka Trget je sada najuređenija luka na području Lučke uprave Rabac i služi nam svima na ponos. Međutim, to nije kraj jer nas iduće godine očekuje gradnja sidrišta, a priprema se i dokumentacija za uređenje luke u Svetoj Marini, zaključila je Mohorović Kožuh.

Zamjenik župana Tulio Demetlika uputio je prisutnima pozdrave u ime župana, ujedno zahvalivši izvođačima radova i svima koji su sudjelovali u ovom projektu koji je od iznimne važnosti  za općinu Raša i Istarsku županiju.

- Ova nesreća koja se dogodila 2018. bio je vrlo ružna za Rašu i Istarsku županiju, ali pokazali smo solidarnost i jedinstvo svih institucija i ustanova koji su brzo reagirali da se šteta čim prije sanira. Moram pohvaliti i zahvaliti ministru Butkovića koji je promptno reagirao i pomogao da se izgradi ova lučica. Stanovništvo općine Raša dobilo je lijepu lučicu i 295 novih vezova za sportski ribolov. Istarska županija svake godine u svom proračunu osigurava više od pet milijuna kuna za potrebe lučkih uprava na svom području. U suradnji s općinama i gradovima na moru pripremamo nove projekte. Nastavljaju se investicije, pa je tako na redu lukobran u Rapcu, a Općina Marčana priprema izgradnju marine na prostoru rugla od kamenoloma. Nadam se da će im Ministarstvo u tome pomoći. Tu je i luka Bršica za koju želimo da ima još veći značaj, posebice glede revitalizacije željezničke pruge u Istri za koju su predviđena znatna sredstva, rekao je zamjenik Demetlika.
 

Galerija fotografija