Revitalizacija istarske željeznice nužna je za građanstvo, gospodarstvo i turizam Istarske županije

Revitalizacija istarske željeznice nužna je za građanstvo, gospodarstvo i turizam Istarske županije

U drugom djelu današnje konferencije „Inicijativa za revitalizaciju željezničkog prometa u Istarskoj županiji“, održanoj u Labinu, u organizaciji Istarske županije, te u suradnji i partnerstvu s Gradom Labinom te tvrtkama Rockwool Adriatic d.o.o., Carel Adriatic i Valamar Riviera d.d., moglo se čuti nekoliko zanimljivih prezentacija. Opis stanja istarskih željeznica, osvrt na sektor željezničkog putničkog i teretnog prometa, mogućnosti za modernizaciju infrastrukture, te poticaj na raspravu što je potrebno i moguće učiniti da se stanje poboljša, dali su povjesničar Andrej Bader; voditelj katedre na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Borna Abramović te izvršni direktor Steiermarkbahn und Bus GmbH & Steiermarkbahn Transport und Logistik GmbH Gerhard Harer.

Uslijedila je panel rasprava posvećena daljnjem produbljivanju teme i svih pozitivnih aspekata revitalizacije, ali i poteškoća iznesenih u uvodnom dijelu, a sudjelovali su pomoćnik ravnatelja Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti – HAKOM Zdravko Jukić; zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika; član uprave Transagent Boris Rosanda; direktor Rockwool Adriatic Aleks Fonović; predsjednik TZ Istarske županije Denis Ivošević; voditelj katedre na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Borna Abramović; izvršni direktor Steiermarkbahn und Bus GmbH & Steiermarkbahn Transport und Logistik GmbH Gerhard Harer te direktor Sektora za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova HŽ Infrastrukture Mirko Franović.

Analizirano je s kakvim se preprekama i problemima susreću uključeni, ali i zainteresirani dionici kako iz javnog, tako i privatnog sektora, te je potaknut razgovor o dobrim praksama i primjerima iz okruženja, o planovima za revitalizaciju i razvoj željeznice koja bi trebala biti u službi, gospodarstva i turizma Istre, kao i povezanosti željezničkog sustava.

Budućnost željeznice u Istarskoj županiji, te njezin opstanak i razvoj, uvjetovan je između ostalog i direktnim povezivanjem s hrvatskim prugama i uključenjem u slovenski, odnosno europski željeznički sustav, a sve s ciljem postizanja interoperabilnosti, tj. sposobnosti željezničkog sustava za siguran i neprekinut željeznički promet, kao i razine učinkovitosti koje treba odrediti prema zahtjevima korisnika.

Zaključnu riječ uputio je istarski župan Boris Miletić koji se zahvalio svim sudionicima današnje konferencije te je ponovio da je revitalizacija istarske željeznice nužna za građanstvo, gospodarstvo, turizam i ekološki održiv razvoj naše regije.
 

Galerija fotografija