Župan Miletić i načelnik Kirac jedinstveni u stavu o sprječavanju daljnje bespravne gradnje

Župan Miletić i načelnik Kirac jedinstveni u stavu o sprječavanju  daljnje bespravne gradnje

Bespravna gradnja na širem području Istarske županije je gorući problem koji prima sve veće razmjere te je nužno još snažnije, zajedničko djelovanje kako bi se devastaciji prostora stalo na kraj - jedinstven je stav Istarske županije i Općine Medulin, nakon današnjeg sastanka istarskog župana Borisa Miletića i načelnika Općine Medulina Ivana Kirca, održanog u sjedištu Županije u Puli. Sastanku su prisustvovali i potpredsjednica županijske Skupštine Tamara Brussich, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, županijska pročelnica za prostorno uređenje i gradnju Ivana Mihelić Fabris, županijski pročelnik za održivi razvoj Mirko Radolović, pročelnica za prostorno planiranje u Općini Medulin Ana-Mari Počekaj, pomoćnik pročelnice za prostorno uređenje i gradnju Ante Bandić, vijećnik medulinskog Općinskog Vijeća Marko Zlatić te stručni suradnik za poslove načelnika Općine Medulin Gianni Bužleta. 

Župan Miletić je naglasio kako je Istarska županija u više navrata ukazivala i razgovarala o bespravnoj gradnji s predsjednikom Vlade RH te resornim ministrima, ali se do sada pokazalo kako nemaju konkretnu predodžbu o razmjeru problema, a devastacija prostora se nastavlja.

- Išli smo s nekoliko konkretnih prijedloga, a radi se o drastičnom povećavanju kazni za bespravne graditelje i karakteriziranju bespravne granje ne kao prekršaja već kao kaznenog djela, za što za sada nije bilo razumijevanja. Dodatni problem koji nam se događa u prostoru je parcelizacija poljoprivrednog zemljišta što će, nadamo se, novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu promijeniti. Posebno smo osjetljivi na zaštićena područja prirode poput Kamenjaka, ali i drugih i mislim da bi svi skupa trebali proaktivnije djelovati, iako nemamo alate. Ono što možemo je još više ukazivati na navedeni problem i to u samome startu, dakle dok se još ne postave temelji i dignu bespravno sagrađeni objekti, rekao je župan Miletić dodavši kako se zbog „nesretnog Zakona o legalizaciji određeni broj ljudi usudi ići dalje u prekršaje, možda očekujući da će jednog dana to uspjeti ozakoniti“. 

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac složio se kako je upravo jedan od ključnih problema parcelizacija poljoprivrednog zemljišta jer se na taj način stvaraju preduvjeti za daljnje širenje bespravne gradnje, te kako bi suprotno dosadašnjoj praksi, poljoprivrednicima trebalo omogućiti okrupnjavanje zemljišta za uzgoj pojedinih kultura. 

- Činjenica je da na području općine Medulin nailazimo na velik broj bespravno sagrađenih objekata. U daljnjem sprječavanju takvih radnji, ne ide nam u prilog „glasina“ o novom valu legalizacije, koja dodatno motivira počinitelje na kršenje propisa. Smatram da moramo zajedničkim snagama, sve jedinice lokalne samouprave i Županija krenuti prema nadležnom Ministarstvu u cilju rješavanja ovog gorućeg problema. Naši komunalni redari trenutno izlaze na teren i podnose prijave, međutim ključna je uloga Državnog inspektorata i nadležnog Ministarstva. Provodimo analizu stanja u prostoru, a sve kako bi mogli poduzeti konkretne korake, koji će u konačnici uroditi promjenom i sprječavanjem daljnje devastacije. 

Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja i koordinacija, koja će uključivati i druge istarske općine i gradove, kao i zajedničko nastupanje prema nadležnim državnim tijelima jer je krajnje vrijeme da se ilegalna gradnja zaustavi te svima pošalje jasna poruka.
Župan Miletić je zato ponovio i kako bi spuštanje ovlasti građevinske inspekcije na jedinice regionalne i lokalne samouprave bio najvažniji i najučinkovitiji korak u tom smjeru, u čemu ga je podržao načelnik Kirac.
 

Galerija fotografija